Jump to content

independence FM not working (tried everything)


TOMLESTER27

Recommended Posts

I can't for the life of me get independence FM to work to play my own music. I have tried every suggestion the internet has to offer and none of it has worked. 

I just have this graphics mod installed, no other mods.  

 

Can anyone help me?

Link to comment
Share on other sites

@TOMLESTER27

Hey there, I trying to do it now for you, it was also not playing for me but I managed to get it working. They have to be fully mp3 files set to open with windows media player first of all. Also before you do anything, delete User Music folder and recreate it there. Try putting ONLY 3 mp3 song files instead of just 1.  For some just this can make the music work. If not, do the rest below.

KiY2uTS.jpeg

Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music

E9SZics.jpg

then you have to copy them over ALSO to

C:\Users\*(Your PC Name)*\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\User Music

ghSLHTH.jpeg

Open the game, load your save file and first click "Complete Scan" and select  Independence FM Mode to Sequential. They should be working now.

uHr8WKG.jpeg

 

Tell me if it worked for you. I hope it did, Independence FM is kinda problematic.

 

(This seems to be the solution here)

If you have installed mods it could be in game directory.

Edited by 44Orca
  • Like 1

 2dQaqi9.png purple-diamond-gem.gif

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, 44Orca said:

@TOMLESTER27

Hey there, I trying to do it now for you, it was also not playing for me but I managed to get it working. They have to be fully mp3 files set to open with windows media player first of all. Also before you do anything, delete User Music folder and recreate it there. Try putting 3 mp3 song files instead of just 1. For some just this can make the music work. If not, do the rest below.

329244233_1333471230558197_7813074973771

Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music

329754141_564517382273463_16083502575585

then you have to copy them over ALSO to

C:\Users\*(Your PC Name)*\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\User Music

329666445_1202924497258599_5965764671890

Open the game, load your save file and first click "Complete Scan" and select  Independence FM Mode to Sequential. They should be working now.

329549977_1397726884376884_2645059123045623309_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=98U1EN3PwhMAX_Zq9_9&_nc_ht=scontent.fskg1-2.fna&oh=00_AfAW7vH7K4tICBo-1qW-Zay_LMNWBLuam9XaAQnTLY8yGw&oe=63EA6332

 

Tell me if it worked for you. I hope it did, Independence FM is kinda problematic.



Thankyou for such detailed instructions! Greatly appreciated! I done everything you said but it's still not working. 

in your screen shots you have some files inside C:\Users\*(Your PC Name)*\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\User Music called "cpuinfo" and "userfile.dat, usertracks.dat".

My folder doesn't have these files inside maybe that is why it wont work?

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, TOMLESTER27 said:



Thankyou for such detailed instructions! Greatly appreciated! I done everything you said but it's still not working. 

in your screen shots you have some files inside C:\Users\*(Your PC Name)*\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\User Music called "cpuinfo" and "userfile.dat, usertracks.dat".

My folder doesn't have these files inside maybe that is why it wont work?

You tried putting 3 songs mp3 files in both of those gta iv usermusic folders, the one in appdata and the other in documents?, clicking complete scan etc? Those files there looking at the dates they got created when you press to scan from options.

Are you from Steam? It is best to try reinstalling it, maybe it could work then. Other than that I don't know what could be going wrong🙁

Edited by 44Orca

 2dQaqi9.png purple-diamond-gem.gif

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, 44Orca said:

You tried putting 3 songs mp3 files in both of those gta iv usermusic folders, the one in appdata and the other in documents?, clicking complete scan etc? Those files there looking at the dates they got created when you press to scan from options.

Are you from Steam? It is best to try reinstalling it, maybe it could work then. Other than that I don't know what could be going wrong🙁

I did more than 3 songs. I did about 20 songs, all mp3 format, all open with windows media player. I put the songs inside both folders and i did the scan too. 

I just found another user music folder inside my game directory. I will try putting the music there. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, TOMLESTER27 said:

I did more than 3 songs. I did about 20 songs, all mp3 format, all open with windows media player. I put the songs inside both folders and i did the scan too. 

And you also tried with only 3 songs just in case it can't play with 20 I assume? Ah that's sad then I don't know what could be issue, try reinstalling and tell me then I guess if you are from steam.

When set to sequential you won't hear any news, it will play your songs instantly btw.

if they work.

 2dQaqi9.png purple-diamond-gem.gif

Link to comment
Share on other sites

I got it to work! The user tracks folder is inside the game directory for some reason. Not where it should be.

Link to comment
Share on other sites

Never heard of that ever I even can't find anything related to user music being in game directory, but okay I guess if you got it to work that's good, have fun.

 2dQaqi9.png purple-diamond-gem.gif

Link to comment
Share on other sites

No me neither, i downgraded the game for the graphics mod im using so i think it has something to do with that. The save files are in the game directory too which is also not normal. 

But thaks for helping me! 

Link to comment
Share on other sites

Ah is alright I guess, for others, the solution is my first comment, depends if you have mods or not.

Edited by 44Orca
  • Like 1

 2dQaqi9.png purple-diamond-gem.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hello there! I tried your method once, and I placed MP3 files in two directories, but it still didn't work. When my GTA 4 scans, it only flashes suddenly and doesn't display X/X like a normally functioning game. Do you know what the reason for this might be?spacer.pngspacer.png

The Chinese text on the second image means: "Completing full scan, please wait." When I click on "full scan," this message only shows one or two frames, then disappears.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dsadwa12 said:

When I click on "full scan," this message only shows one or two frames, then disappears.

If you have CustomUserProfilePath set in FusionFix ini it breaks Independence FM scan.

You should check what's inside userfile.dat in "%LOCALAPPDATA%\Rockstar Games\GTA IV\User Music" - change its extension from .dat  to .txt (it is a text file in UTF-16 LE encoding), double click it and it should open in Notepad. If it has no filenames of your songs then scan did not work.

 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, ant_sh said:

If you have CustomUserProfilePath set in FusionFix ini it breaks Independence FM scan.

You should check what's inside userfile.dat in "%LOCALAPPDATA%\Rockstar Games\GTA IV\User Music" - change its extension from .dat  to .txt (it is a text file in UTF-16 LE encoding), double click it and it should open in Notepad. If it has no filenames of your songs then scan did not work.

 

I forgot to mention, I did install FusionFix. Should I delete the 'CustomUserProfilePath' in the ini file? Because I couldn't find the 'userfile.dat' file in either the Documents or AppData/Local/User Music folders.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, dsadwa12 said:

I couldn't find the 'userfile.dat' file in either the Documents or AppData/Local/User Music folders.

It's strange because even when you have no media files in "%USERPROFILE%\Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music" after you do full scan from Audio menu and exit the game it will create an empty userfile.dat in "%LOCALAPPDATA%\Rockstar Games\GTA IV\User Music". 

3 hours ago, dsadwa12 said:

Should I delete the 'CustomUserProfilePath' in the ini file?

You mah leave it at default empty value CustomUserProfilePath= and it should work

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ant_sh said:

It's strange because even when you have no media files in "%USERPROFILE%\Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music" after you do full scan from Audio menu and exit the game it will create an empty userfile.dat in "%LOCALAPPDATA%\Rockstar Games\GTA IV\User Music". 

You mah leave it at default empty value CustomUserProfilePath= and it should work

After completely deleting GTA4 and re-downloading it, without installing any mods or plugins this time, clicking on "full scan" still only results in a brief flicker. I've completely given up and decided to use speakers to play some background music instead. Thank you for your patience and help.QWQ

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, dsadwa12 said:

clicking on "full scan" still only results in a brief flicker.

If your media folder haven't change since last full scan e.g. you didn't delete or add  any new media files then clicking full scan will not do anything. Add some more .mp3 files to "%USERPROFILE%\Documents\Rockstar Games\GTA IV\User Music".

 

You may try downgrading a separate copy of your game folder to some older patch and check if userfile.dat / ufile.dat gets created in "%LOCALAPPDATA%\Rockstar Games\GTA IV\User Music" after full scan and your songs play when you set Sequential mode in Audio menu and select IndependenceFM in the car.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Gape Horn

tried this now independence fm works but only plays the songs for 10 - 15 seconds then skips the song any reason why

Link to comment
Share on other sites

Gape Horn

using fusion fix and console select menu btw

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.