Quantcast
Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!

    1. GTANet.com

    1. GTA Online

      1. The Diamond Casino Heist
      2. Find Lobbies & Players
      3. Guides & Strategies
      4. Vehicles
      5. Content Creator
      6. Help & Support
    2. Red Dead Online

      1. Frontier Pursuits
      2. Find Lobbies & Outlaws
      3. Help & Support
    3. Crews

    1. Red Dead Redemption 2

      1. PC
      2. Gameplay
      3. Missions
      4. Help & Support
    2. Red Dead Redemption

    1. Grand Theft Auto Series

    2. GTA 6

      1. St Andrews Cathedral
    3. GTA V

      1. PC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    4. GTA IV

      1. The Lost and Damned
      2. The Ballad of Gay Tony
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
    5. GTA Chinatown Wars

    6. GTA Vice City Stories

    7. GTA Liberty City Stories

    8. GTA San Andreas

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
    9. GTA Vice City

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
    10. GTA III

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
    11. Top Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    1. GTA Mods

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Red Dead Mods

      1. Documentation
    3. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    4. Featured Mods

      1. DYOM
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Rockstar Games

    2. Rockstar Collectors

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Movies & TV
      5. Music
      6. Sports
      7. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    3. Gangs

    1. Announcements

    2. Support

    3. Suggestions

Patrick_Ster

Issues with the new Steam "Complete Edition"

Recommended Posts

Patrick_Ster

My VRAM usage on the new Complete edition says i have 512 mb of ram. Anyone having the same issue with the new Complete Edition on Steam? This was fixed in the 1.0.8.0 patch but now it's broken again?

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sleepwalking

I have that same problem. My graphics card has 4GB ram but game only uses 512. So annoying. Idiots.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
topsyandpip56

Aaaand the command line fixes don't work anymore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
southparkmayor
Posted (edited)

What is it with Rockstar just ruining their PC games with terrible updates like this? It shows how little regard they hold and their contempt. 

Edited by southparkmayor
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
headradio1999

and social club failed to initialize error code 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nappy

Seeing only 512 MBs of ram? That’s big wtf lol. Rockstar is simply saying “GTFO of here”.

Share this post


Link to post
Share on other sites
headradio1999

i fixed it now by uninstalled game and launcher social club everything and rockstar games needs to apologize to gta 4 fans

Share this post


Link to post
Share on other sites
southparkmayor
2 minutes ago, headradio1999 said:

i fixed it now by uninstalled game and launcher social club everything and rockstar games needs to apologize to gta 4 fans

What u mean? did you reinstall it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
DOUGL4S1

So far I had no issue with the game, except for the 17000 step program to get that Launcher installed, including the installer crashing on me. But it's good to keep these issues in mind.

 

And altough I absolutelly hated every line of code on G4WL, I'll kinda miss the little sound it made when the game launched.

Share this post


Link to post
Share on other sites
headradio1999
5 minutes ago, southparkmayor said:

What u mean? did you reinstall it?

no i unstalled gta 4 and everything off of my computer

 

1 minute ago, DOUGL4S1 said:

So far I had no issue with the game, except for the 17000 step program to get that Launcher installed, including the installer crashing on me. But it's good to keep these issues in mind.

 

And altough I absolutelly hated every line of code on G4WL, I'll kinda miss the little sound it made when the game launched.

social club error on my game

Share this post


Link to post
Share on other sites
southparkmayor
Posted (edited)

I cant change the texture quality to high. all i have is medium or low.

oh well I guess ill get an "alternative" copy for now

Edited by southparkmayor

Share this post


Link to post
Share on other sites
smurfynz

I own 3 legit copies of GTAIV over 2 PCs:

 

  • Main PC: AMD [email protected], 16GB RAM, AMD RX580 8GB (using commandline switches to limit VRAM to 4GB)
    • Retail DVD I've had since it came out (this is about the 3rd PC it has been installed on in the last 10 years) which I access via Steam (for convenience) - Has not been patched with "complete edition" - This would need to be manually patched to the (in)Complete Version which I don't ever intend doing to it. This still launches in "offline" mode (so no LAN MP) as it did before the updates. Some old backed up save games never used to work, but they now all load OK after "conversion" by the below instance:) Runs at playable (although low) FPS at 4K with all settings maxed. 
    • Steam GTA IV on same PC as above - EFLC purchased in library but never previously installed. Previously ran including LAN MP using XBOX (beta) app. Updated to Complete edition. Scanned for existing save files and converted them all. Runs, but VRAM limit 512MB cannot be over-ridden by commandline so it's in Potato mode. Trying a reinstall now. Will edit with outcome when all 19.2GB downoaded and installed.
  • Old PC: AMD PhenomII 965 4 core 4GB RAM with AMD R9270 3GB Video
    • Steam (2nd account - not same as PC #1) EFLC (no GTAIV) installed last month but never played on that machine (since MP wasn't working) - updated to Complete Edition, IV works fine. All 3GB VRAM automatically recognized by the game. Runs playable FPS on max settings at 1080p. Copied savegames folder from new PC to this one and over-rode the cloud saves conflict and they all load on this one too.

So it's fair to say, expect mixed results - as can be read on the Steam forums.

Share this post


Link to post
Share on other sites
roger561
Posted (edited)

Everything was OK here. I had a version of GTA IV with MOD, which I did: I created a copy of the folder so as not to lose my MODS and left it as a backup recorded in another location.
I uninstalled the game through Windows uninstaller, uninstalled MICROSOFT GAME LIVe and everything related to that, uninstalled Rockstar Game Launcher, restarted the PC and started a ZERO installation of the GTA IV game, he made several requests, accepted all of them.
I let install the Microsoft Visual C ++ files etc.
I already had several of these Microsoft Visual C ++ and other auxiliary software to GAME already installed, maybe this has prevented me from having errors during the installation and execution of the game for the first time as many here are reporting, the game is running normal with an FPS limit in 90 FPS stipulated by GAME itself. I only have FPS drops at some points on the map that have been known since the first version. the FPS drops to 60-68 on average. Some very critical points like on the bridge as soon as you leave the apartment and head towards the airport.

MY PC: GTX 1080 TI
i7 7700K
16GB DDR4 RAM
Windows 10 build 1903

 

The new version is now 1.2.0.30

Edited by roger561

Share this post


Link to post
Share on other sites
RedIndianRobin

Mine just works fine. No VRAM issue no f*ck ups whatsoever. In fact, they even improved the optimization in my case. I can finally run this at 4k max settings 50-60 FPS.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
bm07tr

i have the same issue. Launch options and commandline.txt not working. My Mobile 1050 ti has 4 gb vram but gta iv detect 512 mb. I was fixing this issue by typing -availablevidmem 4096 to launch options before update.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Managor

I tried swapping the file in /$USER/Local Settings/Application Data/Rockstar Games/GTA IV/Settings/SETTINGS.CFG with a guy that had the VRAM amount working. No dice, it just reset everything back to 800x600 with minimal settings.

 

I'll post my exact VRAM amount in case someone wiser than me is able to notice a pattern: 6144 MB

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dick Valor
4 hours ago, topsyandpip56 said:

This worked for me. Desktop was fine, but laptop was getting the 512 MB of VRAM issue. Now I can max settings to my heart's content. Thank you!

Share this post


Link to post
Share on other sites
yoshi295295
Posted (edited)

My GTA IV shows much more than 512mb of vram without any plugins. I figured it was the Steam launch options i set:

-nomemrestrict -norestrictions -percentvidmem 100 -noprecache -novblank -heapsize 2097152

Edited by yoshi295295

Share this post


Link to post
Share on other sites
topsyandpip56
Posted (edited)
6 hours ago, yoshi295295 said:

My GTA IV shows much more than 512mb of vram without any plugins. I figured it was the Steam launch options i set:

-nomemrestrict -norestrictions -percentvidmem 100 -noprecache -novblank -heapsize 2097152

From what I understand, NVIDIA desktop users don't have any VRAM detection problem with this new version. It seems to be exclusive to Optimus NVIDIA and AMD users.

 

And note, the -nomemrestrict -norestrictions is now broken for both groups of users in this version.

Edited by topsyandpip56

Share this post


Link to post
Share on other sites
yoshi295295
Posted (edited)
12 hours ago, topsyandpip56 said:

From what I understand, NVIDIA desktop users don't have any VRAM detection problem with this new version. It seems to be exclusive to Optimus NVIDIA and AMD users.

This does make sense, seeing as i use a GTX 660 on my desktop rig.

Edited by yoshi295295

Share this post


Link to post
Share on other sites
M4k3

Adding one more issue - beater Sabre engine sound is broken now

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adamantium

Z-figting is still present. Attention to the bridge. 

 

Textures flicker. This video is old, but the meaning is the same. Guys, how do you handle Z-fighting?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gravarty
Posted (edited)

afaik it's caused by LODs and high poly models loaded at the same time. The only way to "fix" it is to reduce the draw distance. Someone was working on a fix that moved all LODs just a tiny bit to make it stop but i don't know if this got ever released. 

Edited by Gravarty

Share this post


Link to post
Share on other sites
lol232

Yeah, models in GTA IV were made with console draw distance settings in mind. Which are exactly 21 for draw distance and 10 for detail distance.

So increasing it will make your game run a bit choppy and cause these issues. 

 

So yeah, just set the draw distance to 21 and detail distance to 10. The game will run smooth and look great.

Share this post


Link to post
Share on other sites
MisterEd
On 3/20/2020 at 8:50 AM, topsyandpip56 said:

No matter what I tried the dinput8.dll file was 0 KB in size.I had to download the source zip file and get a good copy of dinput8.dll from that.

 

Anybody else have a problem getting a good copy of dinput8.dll ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtafaninwest

Is it possible to launch the game without going through Steam? I don't want to update. Will I get the shaking cam? Why did Cockstar have to ruin such a great game? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
OmarMohammed

 

On 3/20/2020 at 2:39 AM, Patrick_Ster said:

My VRAM usage on the new Complete edition says i have 512 mb of ram. Anyone having the same issue with the new Complete Edition on Steam? This was fixed in the 1.0.8.0 patch but now it's broken again?

I never had this problem, even with the new update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.