Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!

    1. GTANet.com

    1. GTA Online

      1. The Criminal Enterprises
      2. Updates
      3. Find Lobbies & Players
      4. Guides & Strategies
      5. Vehicles
      6. Content Creator
      7. Help & Support
    2. Red Dead Online

      1. Blood Money
      2. Frontier Pursuits
      3. Find Lobbies & Outlaws
      4. Help & Support
    3. Crews

    1. Grand Theft Auto Series

      1. Bugs*
      2. St. Andrews Cathedral
    2. GTA VI

    3. GTA V

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
    4. GTA IV

      1. The Lost and Damned
      2. The Ballad of Gay Tony
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
    5. GTA San Andreas

      1. Classic GTA SA
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    6. GTA Vice City

      1. Classic GTA VC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    7. GTA III

      1. Classic GTA III
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    8. Portable Games

      1. GTA Chinatown Wars
      2. GTA Vice City Stories
      3. GTA Liberty City Stories
    9. Top-Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    1. Red Dead Redemption 2

      1. PC
      2. Help & Support
    2. Red Dead Redemption

    1. GTA Mods

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Red Dead Mods

      1. Documentation
    3. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    4. Featured Mods

      1. Design Your Own Mission
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Rockstar Games

    2. Rockstar Collectors

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Movies & TV
      5. Music
      6. Sports
      7. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    1. Announcements

    2. Support

    3. Suggestions

Stuttering in game no lag Gameplay included


Dutchnoskillz
 Share

Recommended Posts

Dutchnoskillz

Hey when i am driving i do get some lag. these lags are not related with FPS. Here some gameplay notice on the end after i turned my camera with the mouse the lagg

my specs are i5 4440 R9 290 8GB DDR3 1333MHz
Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

It's a known problem

 

GTA V probably needs a patch

Okay

is there any way to reduce / fix this ?

its very annoying.

Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

No need of a patch. For a 100th time, the new 15.4 beta drivers fixes this issue.

 

I have same spec of yours and experienced the same at first, but the drivers fixed it. 60 fps constant at Very high settings

Link to comment
Share on other sites

 

It's a known problem

 

GTA V probably needs a patch

Okay

is there any way to reduce / fix this ?

its very annoying.

 

 

I got rid of this stuttering by disabling Vsync in the game options, sometimes games doesn't like having Vsync on at two places. If you want to play with Vsync keep it on in the control panel.

Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

Man, with an R9 290 and i5 4th Gen processor you can Run the game at 60 fps with VSync On and 120 fps with Vsync Off, all options set at "Very High"

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

Man, with an R9 290 and i5 4th Gen processor you can Run the game at 60 fps with VSync On and 120 fps with Vsync Off, all options set at "Very High"

still somehow i get lags on high with x4

i tryed yesterday to update my drivers to the beta Gta 5 drivers. somehow it still stays at .501 instead of .502 version. i guess just remove my old drivers and install the new one ?

 

I get 20-40 Fps on High with everything on X4 any idea Why ?

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

 

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

 

May i ask if u are using a R9 290. if you do mind to share graphics settings for 60 fps highest possible ?

Very thanks mate u and this forum is my Savior !

Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

 

 

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

 

May i ask if u are using a R9 290. if you do mind to share graphics settings for 60 fps highest possible ?

Very thanks mate u and this forum is my Savior !

 

I am using i5-4570 (3.2 Ghz), R9 290, 8 GB RAM

 

1080p

Full Screen

DX11

 

Vysnc: On

FXAA: On

MSAA: x4

 

Texture: Very High

Shader: Very High

Shadow: Very High

Reflection Quality: Very High

Reflection MSAA: x8

Water Quality: Very High (max)

Particles Quality: High

Grass Quality: Very High

Soft Shadows: Sharp

Post FX: High

 

Anisotropic Filtering: x4

Ambient Occulsion: Normal

Tessellation: Normal:

 

Population and Vehicle density: 75%

Distance scaling: 75%

 

Did not touch Advanced settings

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

 

 

 

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

 

May i ask if u are using a R9 290. if you do mind to share graphics settings for 60 fps highest possible ?

Very thanks mate u and this forum is my Savior !

 

I am using i5-4570 (3.2 Ghz), R9 290, 8 GB RAM

 

1080p

Full Screen

DX11

 

Vysnc: On

FXAA: On

MSAA: x4

 

Texture: Very High

Shader: Very High

Shadow: Very High

Reflection Quality: Very High

Reflection MSAA: x8

Water Quality: Very High (max)

Particles Quality: High

Grass Quality: Very High

Soft Shadows: Sharp

Post FX: High

 

Anisotropic Filtering: x4

Ambient Occulsion: Normal

Tessellation: Normal:

 

Population and Vehicle density: 75%

Distance scaling: 75%

 

Did not touch Advanced settings

 

Thanks mate ! i will try it asap !

did the new drivers fixed for u the same issue i had ?

how do i enter safe mode on a MSI H81M P33 ?

Edited by Dutchnoskillz
Link to comment
Share on other sites

Amsterdamnit

Most likely MSAA and/or draw distance. The last one killed it for Dying Light pre patch.

 

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

Most likely MSAA and/or draw distance. The last one killed it for Dying Light pre patch.

 

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

There is like a minimal difference in 1600 vs 1333.

Link to comment
Share on other sites

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

lol. Who the f*ck told you that bullsh*t?

 

The difference between 1600 and 1333 is so small that I bet you wouldn't figure out the difference in performance at all. Two PCs: Exactly same components with the difference of the RAM clock of ~ 300 will absolutely perform the very same.

Jesus the Internet needs a dumbsh*t police. Hopefully no one will ever read your idiot post.

Edited by Performer
Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

 

 

 

 

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

 

May i ask if u are using a R9 290. if you do mind to share graphics settings for 60 fps highest possible ?

Very thanks mate u and this forum is my Savior !

 

I am using i5-4570 (3.2 Ghz), R9 290, 8 GB RAM

 

1080p

Full Screen

DX11

 

Vysnc: On

FXAA: On

MSAA: x4

 

Texture: Very High

Shader: Very High

Shadow: Very High

Reflection Quality: Very High

Reflection MSAA: x8

Water Quality: Very High (max)

Particles Quality: High

Grass Quality: Very High

Soft Shadows: Sharp

Post FX: High

 

Anisotropic Filtering: x4

Ambient Occulsion: Normal

Tessellation: Normal:

 

Population and Vehicle density: 75%

Distance scaling: 75%

 

Did not touch Advanced settings

 

Thanks mate ! i will try it asap !

did the new drivers fixed for u the same issue i had ?

how do i enter safe mode on a MSI H81M P33 ?

 

Yes the new drivers fixed my stuttering issue. The "Device driver Uninstaller" software once run will automatically take you to safe mode.

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

 

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

lol. Who the f*ck told you that bullsh*t?

 

The difference between 1600 and 1333 is so small that I bet you wouldn't figure out the difference in performance at all. Two PCs: Exactly same components with the difference of the RAM clock of ~ 300 will absolutely perform the very same.

Jesus the Internet needs a dumbsh*t police. Hopefully no one will ever read your idiot post.

 

Finally someone i can talk with :)

nowadays people keep telling 1600 is so many faster than 1333. in fact this doesnt do a single sh*t.

+1 for you !

 

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

lol. Who the f*ck told you that bullsh*t?

 

The difference between 1600 and 1333 is so small that I bet you wouldn't figure out the difference in performance at all. Two PCs: Exactly same components with the difference of the RAM clock of ~ 300 will absolutely perform the very same.

Jesus the Internet needs a dumbsh*t police. Hopefully no one will ever read your idiot post.

 

Finally someone i can talk with :)

nowadays people keep telling 1600 is so many faster than 1333. in fact this doesnt do a single sh*t.

+1 for you !

 

btw..1333mhz is kind of ancient nowadays. 1600mhz is the minimal standard for years.

lol. Who the f*ck told you that bullsh*t?

 

The difference between 1600 and 1333 is so small that I bet you wouldn't figure out the difference in performance at all. Two PCs: Exactly same components with the difference of the RAM clock of ~ 300 will absolutely perform the very same.

Jesus the Internet needs a dumbsh*t police. Hopefully no one will ever read your idiot post.

 

Finally someone i can talk with :)

nowadays people keep telling 1600 is so many faster than 1333. in fact this doesnt do a single sh*t.

+1 for you !

Link to comment
Share on other sites

Dutchnoskillz

 

 

 

 

 

 

Msaa is very gpu intensive, you should try this off

i will try that out asap

 

what will fix the lag issue while driving ?

 

Completely remove your old drivers, using the software Device Driver uninstaller in safe mode.

Follow the instructions and install the new Beta Driver.

 

I have MSAA x2, and still have 60 fps

 

May i ask if u are using a R9 290. if you do mind to share graphics settings for 60 fps highest possible ?

Very thanks mate u and this forum is my Savior !

 

I am using i5-4570 (3.2 Ghz), R9 290, 8 GB RAM

 

1080p

Full Screen

DX11

 

Vysnc: On

FXAA: On

MSAA: x4

 

Texture: Very High

Shader: Very High

Shadow: Very High

Reflection Quality: Very High

Reflection MSAA: x8

Water Quality: Very High (max)

Particles Quality: High

Grass Quality: Very High

Soft Shadows: Sharp

Post FX: High

 

Anisotropic Filtering: x4

Ambient Occulsion: Normal

Tessellation: Normal:

 

Population and Vehicle density: 75%

Distance scaling: 75%

 

Did not touch Advanced settings

 

Thanks mate ! i will try it asap !

did the new drivers fixed for u the same issue i had ?

how do i enter safe mode on a MSI H81M P33 ?

 

Yes the new drivers fixed my stuttering issue. The "Device driver Uninstaller" software once run will automatically take you to safe mode.

 

Alot thanks man !

i used the Guru 3d uninstaller. deleted my drivers in safe mode and finnaly installed the beta drivers. now working fine. using your settings u gave me im running most of the time 59FPS

sometimes it drops to 40 ish

 

Thanks for the settings and Help mate !

Link to comment
Share on other sites

Using msaa makes the game triple unplayable for me. you guys are lucky, I just wish I could stop those freakin stutters that turn the game into a slideshow.

 

I cannot play the story mode due to this annoyance.

Edited by gdfsgdfg
Link to comment
Share on other sites

Bitch Ass Bullshit

My New Settings:

 

1080p

Full Screen

DX11

Vysnc: On

FXAA: On

MSAA: Off

Pause Game on focus loss: Off

Texture: Very High

Shader: Very High

Shadow: Very High

Reflection Quality: Ultra

Reflection MSAA: x8

Water Quality: Very High (max)

Particles Quality: High

Grass Quality: Very High

Soft Shadows: Soft

Post FX: normal

Anisotropic Filtering: x2

Ambient Occulsion: High

Tessellation: High

Population and Vehicle density: 75%

Distance scaling: 75%

Advanced settings:

Long Shadows: On

High detail Streaming while flying: On

Others Off

Solid 60 fps

If u have still drops while entering grass area, Change Shadow quality to High and then again back to Very High

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.