Jump to content

my video memory decreasing=slow and delay gameplay


runet54

Recommended Posts

.recently........, i installed my gta sa....i played it a couple of days....

.then i installed GTA VC., i install VC coz i want to done the game w/out using cheat or trainer

.i played hard in SA...and changing its advance settings trying to see what happens if i set all to max....the game runs very lag, about 3 fps..it sucks so i change it to default visual fx is high, and resolution is about 800...the game runs fine...

.the next day.......i played GTA SA....and i noticed now its very lag about 7-10 fps and i cant access the advance settings...

.i dont know what happen so i search to the internet about it...i found a mod "advane setting fix" but nothing happens, the game sucks, lag

.then i try to look at "dxdiag" i saw my video card apprx memory is "32mb" WTF..? it decreased a half of the total...

.then i DL an update to my vdeo card but nothing happens 'it didnt back to 64mb..

.now im suffering 17-21 fps gameplay......

.and in very low settings

----draw distance "0"

----resolution 600

----mip mapping on

----vsual fx low

----aa none

 

.my pc

-windws xp

-pentium 4 - 2.8ghz

-1g ram

-geforce mx400 64mb biggrin.gif

 

.dont say to buy a new graphics card....i dont wanna hear that...

.i mean tell whats the cause why my video memory decreasing and how to change it back...i try to look at the bios settings but it shows 64mb...

.i try to clean the whole cpu but nothing happens

 

.someone says the video card was overheated so the card burns some chips on it...hehe i played too much time..i push my video card to his limit..

 

.when i try to buy a potato chips and put 1piece to the video card nothing happens...

 

 

 

.pleeeaaase help me... monocle.gifmonocle.gifmonocle.gifmonocle.giffacedesk.gif

.sorry for my bad english....

Link to comment
Share on other sites

First try Delete file named GTA_SA.set

Reboot and try play game.

And... before people here begin investing a lot of time trying to fix a possible NO-FIX situation:

How are you playing:

1. With the Original DVD in the Drive?

2. OR are you Using a 'backup' disc?

3. Are you Using a No-CD crack?

4. OR a Downloaded game from Direct2Drive, or SteamPower.com

5. If none of the above, where did you get your game? (Please specify.)

 

 

Link to comment
Share on other sites

If you're vram changes, then that means you more than likely have "shared vram" and not dedicated vram. Shared vram is shared with the system ram, so the computer chooses how much to dedicate to gaming. So, you have to lower ALL in-game settings to the lowest ones to be able to play the game properly, since you have less than 128mb vram.-you have the bare minimum vram, according to the game specs on the box-no way that card will run the game at Medium and High settings. Just a heads up.

Link to comment
Share on other sites

@lil weasel ~ i deleted it many times, the game loads its option to default visual fx to high and resolution is 800....and im playing it in original dvd in the drive...wont work, game still lags

.i didnt compress the game...compressing will make the game slower

.but thank you very much man...for helping me..and say ur opinion

 

@radioman ~ man i download the "3d analyze" now my game runs about 19-25 fps not so good but it do ok...

.thank u very much 4 your help...

 

maybe "lil weasel" is right, there's no way i can fix this problem...

.this is the 1st time i encounter this problem when i played around display settings and play the game above the limit of my video card....

Link to comment
Share on other sites

I remember another Player saying that their Anti-Virus would load upgrades in the background and would thus slow everything to almost unplayable conditions. Stopping all background programs made the difference while playing.

Link to comment
Share on other sites

.yeah...i always do that...

.im making my cpu performance to 0-2% then run the game...

.they said i must use gamebooster, i use it, but in-game theres no improvement

Link to comment
Share on other sites

.yeah...i always do that...

.im making my cpu performance to 0-2% then run the game...

.they said i must use gamebooster, i use it, but in-game theres no improvement

i mean CPU USAGE to 0-2%

Link to comment
Share on other sites

If you don't care for the visuals and want more performance, then you can run the game in 16-bit colour. Just change the resolution to 800x600x16.

Link to comment
Share on other sites

i cant access the advance settings...

(...)

geforce mx400 64mb biggrin.gif

A known problem with these cards is that you can't access the graphics settings. Installing Patch 1 will solve that problem.

image.png

GTANet | Red Dead Network | 🌲

black lives matter | stop Asian hate | trans lives = human lives

the beginning is moments ago, the end is moments away 

Link to comment
Share on other sites

 

Installing Patch 1 will solve that problem.

 

That depends on what game version he has-the official patch only works with V1. It does not work on V2, as the fixes from the patch were automatically incorporated into the game on V2. Just a heads up.

Link to comment
Share on other sites

If you don't care for the visuals and want more performance, then you can run the game in 16-bit colour. Just change the resolution to 800x600x16.

.hehe thanks..ill try that one...

.i make my profile to best performance...in system properties..

.and yeah im always defragmenting my pc....and uncheck the local disk properties "allow indexing sevice" they said that it may help me to get more performance

Link to comment
Share on other sites

If you don't care for the visuals and want more performance, then you can run the game in 16-bit colour. Just change the resolution to 800x600x16.

.hehe thanks..ill try that one...

.i make my profile to best performance...in system properties..

.and yeah im always defragmenting my pc....and uncheck the local disk properties "allow indexing sevice" they said that it may help me to get more performance

.men i love you....thank you very much...i try it to run in 16bit...and the game runs smoothly,. but graphics is not so good...and the visual effects has no effect to the object shadows, only cj has a shadow... icon14.gificon14.gificon14.gif

Link to comment
Share on other sites

Well, I told you the graphics are going to suck. But with your 64 MB video card, that is the best you can do. Glad you got the game running smoothly though. Have fun! smile.gif

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.