Jump to content

Beast PC getting lag?


KryogenicNapalm

Recommended Posts

KryogenicNapalm

Picked up GTA IV yesterday at walmart, I heard it was plagued by bugs etc, but after watching my friend play it seamlessly on his Alienware that has lower specs than mine, I figured what the hell and picked it up.

 

Installed it, went to play it, got practically 1 Frame per 10 seconds, updated the game, and it helped a bit but still im running below 10 FPS. So I lowered all my settings to LOW and I got around 15 FPS and absolutely horrid lag spikes. Which brings me to where I am now. All today ive been trying to find a fix, and ive tried many of the recommended ones and still havent had any improvements. The part that pisses me off the most though is that im able to run Crysis completely maxed out with an average of 50+ FPS, no lag, no stutters etc (Mind you im aware it was a game meant for pc and not a console port like GTA IV but still).

 

Checklist:

Updated game to latest patch (1.7) CHECK!

Updated Video drivers CHECK!

 

My specs:

 

RAM: 6 GB DDR3 1066MhZ

Video card: Nvidia GTX470 1gb DDR5 overclocked to 4GB total power (Memory+GPU speed)

MOBO: ASUS RAMPAGE III Extreme

CPU: Intel i7 950 Quad core stock at 3.07 Ghz.

HDD: 1 tb with 683 GB free.

PSU: 1000W Coolermaster Silent pro M

OS: Windows 7 Professional 64-Bit

Link to comment
Share on other sites

Apparently, it's the latest patch that is causing performance issues. I noticed a severe drop in my fps after updating my game. From what I've heard, the 1.0.4.0 patch is the best, performance wise. However, to rollback to the 4th patch, you'll have to reinstall the game.

Link to comment
Share on other sites

How fresh is your OS installation? You should probably check some older GPU driver to see if that makes any difference.

Link to comment
Share on other sites

KryogenicNapalm
Apparently, it's the latest patch that is causing performance issues. I noticed a severe drop in my fps after updating my game. From what I've heard, the 1.0.4.0 patch is the best, performance wise. However, to rollback to the 4th patch, you'll have to reinstall the game.

Yeah I fixed it partially but I wasn't getting the FPS I should be, but im re-installing now and then im gunna patch to 1.4 and see how things go.

Link to comment
Share on other sites

I'm using a old AMD x2 4400+ and a HD5830 1gb video card. I get over 30fps. Something else is slowing down your computer.

Link to comment
Share on other sites

First off, try turning off Hyperthreading. Sometimes it can cause issues with this game in particular.

 

Secondly, I know it takes long but try reinstalling. Unless you have night shadows & shadows on 'very high' (you need to keep night shadows off and shadows at high for good FPS), I don't know what else to try.

DU8afL0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hi, new here blush.gif anyway, obtained the GTA full pack via Steam yesterday evening.. and installed 5 of the games

started up GTA IV and game ran for about 8 minutes then just froze no movement.. ambient sounds were still running

had no BSoD but still had to cold boot my PC.. I am sure that my PC meets the recommended requirements.

 

CPU: Intel Core2 Quad Q8300 2.5Ghz

RAM: DDR2 6400 800Mhz 4GB

GPU: Geforce GTX 460 1.5GB DDR5

O/S: Windows XP Home Edition SP3

 

Having got the games yesterday they should have all been up to date as far as patches and fixes are concerned

but GTA IV including Episodes from Liberty City freeze after a few minutes of game play.. Are there any suggestions

for getting these to run without any hitches please.

 

Many thanks smile.gif

Edited by Muggy
Link to comment
Share on other sites

YankeesPwnMets

 

Picked up GTA IV yesterday at walmart, I heard it was plagued by bugs etc, but after watching my friend play it seamlessly on his Alienware that has lower specs than mine, I figured what the hell and picked it up.

 

Installed it, went to play it, got practically 1 Frame per 10 seconds, updated the game, and it helped a bit but still im running below 10 FPS. So I lowered all my settings to LOW and I got around 15 FPS and absolutely horrid lag spikes. Which brings me to where I am now. All today ive been trying to find a fix, and ive tried many of the recommended ones and still havent had any improvements. The part that pisses me off the most though is that im able to run Crysis completely maxed out with an average of 50+ FPS, no lag, no stutters etc (Mind you im aware it was a game meant for pc and not a console port like GTA IV but still).

 

Checklist:

Updated game to latest patch (1.7) CHECK!

Updated Video drivers CHECK!

 

My specs:

 

RAM: 6 GB DDR3 1066MhZ 

Video card: Nvidia GTX470 1gb DDR5 overclocked to 4GB total power (Memory+GPU speed)

MOBO: ASUS RAMPAGE III Extreme

CPU: Intel i7 950 Quad core stock at 3.07 Ghz.

HDD: 1 tb with 683 GB free.

PSU: 1000W Coolermaster Silent pro M

OS: Windows 7 Professional 64-Bit

What do you mean by the GTX 470 overclocked to 4GB total power?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.