Quantcast
Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!   (86,183 visits to this link)

    2. News

    1. GTA Online

      1. Find Lobbies & Players
      2. Guides & Strategies
      3. Vehicles
      4. Content Creator
      5. Help & Support
    2. Crews

      1. Events
      2. Recruitment
    1. Grand Theft Auto Series

    2. GTA Next

    3. GTA V

      1. PC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    4. GTA IV

      1. Episodes from Liberty City
      2. Multiplayer
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
      5. GTA Mods
    5. GTA Chinatown Wars

    6. GTA Vice City Stories

    7. GTA Liberty City Stories

    8. GTA San Andreas

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    9. GTA Vice City

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    10. GTA III

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    11. Top Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    12. Wiki

      1. Merchandising
    1. GTA Modding

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    3. Featured Mods

      1. DYOM
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Red Dead Redemption 2

    2. Red Dead Redemption

    3. Rockstar Games

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Programming
      5. Movies & TV
      6. Music
      7. Sports
      8. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    1. Forum Support

    2. Site Suggestions

  • 0
dnottis

GTA IV 180.84 GTA IV drivers are out!

Question

Recommended Posts

  • 0
miocene

I seem to be limited at the moment by my GPU. My cpu says 76% used and my graphics says 99/100% used.

I'm considering getting a 8800/9800 GT.

Do you think its worth it on my system?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
KIRKAD12

those drivers don't help much...biggest update is all up to patch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
KIRKAD12

 

I seem to be limited at the moment by my GPU. My cpu says 76% used and my graphics says 99/100% used.

I'm considering getting a 8800/9800 GT.

Do you think its worth it on my system?

no...wait for first patch and then you can decide better what you have to do and what you really need....and plus for all now, with crisis time prices are on very high

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
jima

Ok, so I updated the drivers for my 7600 GT to the new beta ones.

Made no difference. I don't know about FPS, but I still have the same problems as before.

 

The game keeps loading, with pictures of different people. When I alt-tab, and alt-tab back, the game loads. But I have no in-game menu, and no radar (just the radar blips). I have no money or weapon indicator, except if I die. Then I am resurrected outside the hospital, and I can see the money and weapon indicator for a couple of seconds and then they disappear.

 

I have no subtitles and no "name of current road", except when I die.

 

In Romans apartment I hear the *beeps* but see no explaining text.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
dog_day_sunrise
Ok, so I updated the drivers for my 7600 GT to the new beta ones.

Made no difference. I don't know about FPS, but I still have the same problems as before.

 

The game keeps loading, with pictures of different people. When I alt-tab, and alt-tab back, the game loads. But I have no in-game menu, and no radar (just the radar blips). I have no money or weapon indicator, except if I die. Then I am resurrected outside the hospital, and I can see the money and weapon indicator for a couple of seconds and then they disappear.

 

I have no subtitles and no "name of current road", except when I die.

 

In Romans apartment I hear the *beeps* but see no explaining text.

It's your GPU. It can't handle the game, basically.

 

Some of the fastest and largest memory 7600's and 8600's can run it, but alot seem unable.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
nicotin3
Ok, so I updated the drivers for my 7600 GT to the new beta ones.

Made no difference. I don't know about FPS, but I still have the same problems as before.

 

The game keeps loading, with pictures of different people. When I alt-tab, and alt-tab back, the game loads. But I have no in-game menu, and no radar (just the radar blips). I have no money or weapon indicator, except if I die. Then I am resurrected outside the hospital, and I can see the money and weapon indicator for a couple of seconds and then they disappear.

 

I have no subtitles and no "name of current road", except when I die.

 

In Romans apartment I hear the *beeps* but see no explaining text.

It's your GPU. It can't handle the game, basically.

 

Some of the fastest and largest memory 7600's and 8600's can run it, but alot seem unable.

Are you saying his GPU cant handle the HUD and on screen text? Its just a bug or a driver issue...

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
babarian225

there was performance Drop for me.

 

I use 280Gtx and get 19000 3dmark06 and GTA 4 runs Choppy

 

after the drivers installation I got.

 

3dmark06 17000

 

 

Which is a total loss of 2000Points

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
GTAander

Tried these drivers. They do indeed give me a small boost in FPS. I don't know if anyone else has noticed but they also enable SLI. I have only tried "Nvidia recommended SLI" so far. I'm not sure if I'm getting any performance boost from SLI though as others here say they get a boost in FPS with just a single card. When I turn on SLI visual indicators, it does show as though SLI is working in game.

 

Major problem with these drivers (in fact any of the 180.xx drivers) is that they break SLI in Armed Assault (which I play a lot), they cause horrible flickering.... confused.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
dog_day_sunrise
Are you saying his GPU cant handle the HUD and on screen text? Its just a bug or a driver issue...

No, I'm saying his GPU can't handle the graphics, so it doesn't render anything. The majority of problems seem to be people with 78/86/9600 series cards and the drivers aren't an issue, because no-one else has the problem on the more powerful cards.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
vjHeaven

There is no significant difference between ForceWare 180.60 and 180.84 sad.gif

 

BEFORE

 

Statistics

Average FPS: 20.84

Duration: 37.00 sec

CPU Usage: 87%

System memory usage: 97%

Video memory usage: 74%

 

Graphics Settings

Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: Highest

View Distance: 53

Detail Distance: 60

Shadows Density 10

 

Hardware

Microsoft Windows XP Professional SP3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT

Video Driver version: 180.60

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+

 

 

AFTER

 

Statistics

Average FPS: 22.26

Duration: 37.34 sec

CPU Usage: 89%

System memory usage: 85%

Video memory usage: 90%

 

Graphics Settings

Video Mode: 1024 x 768 (75 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: Highest

View Distance: 53

Detail Distance: 60

Shadows Density 10

 

Hardware

Microsoft Windows XP Professional SP3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 8600 GT

Video Driver version: 180.84

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5600+

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
jackass69

Do someone know whay dont work on GeForce 8400M GS sarcasm.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Ronaldoz

Driverupdate 178.xx > 180.48 does well. I also oc my cpu, but i noticed a improve in the performance after using the betadrivers. Got messed up textures after playing for a while. Further it's working fine.

 

 

Statistics

Average FPS: 32.11

Duration: 37.15 sec

CPU Usage: 96%

System memory usage: 79%

Video memory usage: 92%

 

Graphics Settings

Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: High

View Distance: 25

Detail Distance: 37

 

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Home Premium

Service Pack 1

Video Adapter: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+

Video Driver version: 178.24

Audio Adapter: Luidsprekers (Realtek High Definition Audio)

Intel® Core2 Duo CPU    E6750  @ 2.66GHz

 

File ID: benchmark.cli

 

 

Statistics

Average FPS: 32.79

Duration: 37.17 sec

CPU Usage: 97%

System memory usage: 56%

Video memory usage: 100%

 

Graphics Settings

Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)

Texture Quality: High

Render Quality: High

View Distance: 60

Detail Distance: 100

 

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Home Premium

Service Pack 1

Video Adapter: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+

Video Driver version: 180.84

Audio Adapter: Luidsprekers (Realtek High Definition Audio)

Intel® Core2 Duo CPU    E6750  @ 2.66GHz

 

File ID: benchmark.cli

 

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Home Premium

Service Pack 1

Video Adapter: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+

Video Driver version: 180.84

Audio Adapter: Luidsprekers (Realtek High Definition Audio)

Intel® Core2 Duo CPU      E6750  @ 3,21Ghz

 

File ID: benchmark.cli

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Zorgus

updated yesterday, didnt improve my fps at all, i got a 8800 gtx

 

you guys have got better cpu's then mine, and still you got sh*t frame rates, not worth me upgrading my x2 core to a quad for like 5-6 fps.. lol

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
eagle016
Tried these drivers. They do indeed give me a small boost in FPS. I don't know if anyone else has noticed but they also enable SLI. I have only tried "Nvidia recommended SLI" so far. I'm not sure if I'm getting any performance boost from SLI though as others here say they get a boost in FPS with just a single card. When I turn on SLI visual indicators, it does show as though SLI is working in game.

 

Major problem with these drivers (in fact any of the 180.xx drivers) is that they break SLI in Armed Assault (which I play a lot), they cause horrible flickering.... confused.gif

You sure? My SLI doesn't work, only shows half the VRAM available in the "Graphics" section.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
duffman12
there was performance Drop for me.

 

I use 280Gtx and get 19000 3dmark06 and GTA 4 runs Choppy

 

after the drivers installation I got.

 

3dmark06 17000

 

 

Which is a total loss of 2000Points

WOW, YOU CAN DO MATHS, HAVE A GOLD STAR

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Aeisae
there was performance Drop for me.

 

I use 280Gtx and get 19000 3dmark06 and GTA 4 runs Choppy

 

after the drivers installation I got.

 

3dmark06 17000

 

 

Which is a total loss of 2000Points

WOW, YOU CAN DO MATHS, HAVE A GOLD STAR

wtf , stfu .

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
mkey82
You sure? My SLI doesn't work, only shows half the VRAM available in the "Graphics" section.

Both cards need their VRAM, it doesn't add up.

 

Peopel expecting more then 10% performance increase with the new driver are misguided. Also, make sure to remove old drivers properly before installing new ones. I.e. use Driver Cleaner.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
pinky

Dunno, I got a 15FPS increase between the driver and commandline tweaks. Almost 40% increase for me.

I think it results different for everyone so you are best to try it out for yourselves.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
mkey82

I believe in your case it's because of the SLI.

 

Generally, such boosts I would assign to various issues with previous driver versions and OS problems. In my case (ATI) I have yet to seen such increase in some game performance. Even ATI states figures of 5 to 10% increase in drivers readme.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
babarian225

The new drivers won't change a thing if you have a 780i and GTX280. I did a fresh XP32 install just to test the new drivers, as so many users reported have better fps and there is almost no difference. I have perfectly set up bios, the XP is original, I installed just the latest drivers + SP3, so there is NO WAY there was a problem with my software or configuration. The new drivers won't change a thing on any PC with 780i + GTX280 (assuming that there was no problem BEFORE you installed the drivers. It could have been there was something messed up before and the new drivers somehow fixed it, giving you a better fps).

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
GTAander

 

Tried these drivers. They do indeed give me a small boost in FPS.  I don't know if anyone else has noticed but they also enable SLI.  I have only tried "Nvidia recommended SLI" so far.  I'm not sure if I'm getting any performance boost from SLI though as others here say they get a boost in FPS with just a single card.  When I turn on SLI visual indicators, it does show as though SLI is working in game.

 

Major problem with these drivers (in fact any of the 180.xx drivers) is that they break SLI in Armed Assault (which I play a lot), they cause horrible flickering.... confused.gif

You sure? My SLI doesn't work, only shows half the VRAM available in the "Graphics" section.

If you want to make sure SLI is working, or how much it is working heres how:

 

Go to nvidia control panel.

look up the top of the window where it says "File","Edit",View", next there should be a "3D Settings" menu, click this.

In the drop down menu, put a tick beside "Show SLI Visual Indicators"

 

now in game you will see a green bar down the left side of the screen showing how much SLI is working.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
KIRKAD12
NVIDIA recommends that you update your system with the following GeForce v180.84 driver for the best experience on Grand Theft Auto IV:

 

http://www.nzone.com/object/nzone_gtaiv_downloads.html

 

Grab them now!!

Congrats Nvidia Card owners, I hope ATi will do something about the performance problems as well. Let us know if there's any improvement.

owned...old news

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
craig3000

and ATI are adding to there drivers which they are going to release on Wednesday the 10th

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
KIRKAD12
and ATI are adding to there drivers which they are going to release on Wednesday the 10th

PS. Catalyst 8.12

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
killer45acp

180.84 drivers did not fix the error I am having.....

 

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Blitz81

Nice news and all, but what's the verdict? Does it help? If so, what is improved? Thanks!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Xur

No change for me either. My FPS is still all over the place going as high as 68 & dropping as low as 16. The benchmark gives me an average of around 45 but that's nowhere near the average I get in-game (25-30).

 

Oh well.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Mirage1

Hia Guys

 

In reference to the 7600 series problem I got the same thing... I tried DL'ing the patch given on GTA IV official site and some others i found links for here on the forum. (Including replacing the nv4_disp.inf file) with no luck.

I nor have the radar or text in in-game menus, and I to have the black water. The game runs smooth at 800X600 but I haven’t checked for higher resses as I’m currently just interested in getting the graphs running. I know many of you claim it’s the GPU. But running SLI with 2x 7600 EN GT 256 DDR3 the engine seems to be working, as it runs smooth and with no lag at all. With the 180.84 driver recommended by Nvidia (I´m aware it’s for recommended spec cards, but thought I would give it a go)

 

As you can see below the radar is missing, but the SLI indicator isn't maxed out. which makes me suspicious to it being a matter of buggy driver / blockade by Rockstar rather than a hardware bug.

Am I totally off on this suspicion?

 

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Sefi

Hello! My problem is that i can't install this driver sad.gif because at the half of the installation my computer freezes and i have to restart it... sad.gif Does someone have any idea to what i need to do? Maybe a windows reinstall or something can fix the problem? Pls help me! I have 8600 GT, 32bit XP

(Sorry for my english)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.