Quantcast
Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!

    1. Red Dead Redemption 2

      1. PC
      2. Gameplay
      3. Missions
      4. Help & Support
    2. Red Dead Online

      1. Gameplay
      2. Find Lobbies & Outlaws
      3. Help & Support
      4. Frontier Pursuits
    1. Crews & Posses

      1. Recruitment
    2. Events

    1. GTA Online

      1. Diamond Casino & Resort
      2. DLC
      3. Find Lobbies & Players
      4. Guides & Strategies
      5. Vehicles
      6. Content Creator
      7. Help & Support
    2. Grand Theft Auto Series

    3. GTA 6

    4. GTA V

      1. PC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    5. GTA IV

      1. Episodes from Liberty City
      2. Multiplayer
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
      5. GTA IV Mods
    6. GTA Chinatown Wars

    7. GTA Vice City Stories

    8. GTA Liberty City Stories

    9. GTA San Andreas

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA SA Mods
    10. GTA Vice City

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA VC Mods
    11. GTA III

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA III Mods
    12. Top Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    13. Wiki

      1. Merchandising
    1. GTA Modding

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    3. Featured Mods

      1. DYOM
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Red Dead Redemption

    2. Rockstar Games

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Programming
      5. Movies & TV
      6. Music
      7. Sports
      8. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    1. News

    2. Forum Support

    3. Site Suggestions

Safe_Badger

GTA won't start.

Recommended Posts

Safe_Badger

I've been through all the help topics solutions. The disk spinning mouse cursor comes up, then nothing happens. I have deleted Secdrv on the device manager, tried a no cd crack, tried this tried that, no solution. Any help please? I've ran vice city before on this PC, it just randomly stoppped working.

 

I have tried an uninstall and reinstall.

 

 

.......................................

 

Problem #11:

Vice City will not run after installation - instead, when clicking the icon to start, the Play CD spins and the pointer icon turns into a spinning-CD symbol, but the game never starts (and the pointer may not go back to normal until restarting Windows).

 

Solution: End all running non-essential processes - whether it be an anti-virus, Window Blinds, whatever. This fix has also been reported to work by closing [email protected] and a startup program called "BigFix".

 

Alternatively: If you notice a new piece of hardware called "secdrv" attempting to install itself, Windows may be mistaking some software for hardware. Go to Device Manager and look for a big yellow question mark (indicating hardware with no driver). If one stands next to "secdrv", delete it.

 

Alternatively: Set the compatibility mode of the executable file to 'Windows 98'. Do so by: right-clicking gta-vc.exe (default: C:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto Vice City\gta-vc.exe) -> Properties -> Compatibility tab -> check 'Run this program in compatibility mode for:', and select 'Windows 98 / Windows Me' from the drop-down menu. Apply, OK. And as pictures speak a thousand words, click here.

 

Alternatively: Instead of the original EXE, use a no CD crack. Note that providing links to any such cracks is strictly prohibited here at GTAForums.com.

 

.......................................

Tried all of that, nothing worked.

Edited by Safe_Badger

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder
Try deleting gta_vc.set (My Documents\GTA Vice City User Files)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

There is no gta_vc.set in my GTA Vice City User Files folder, however there is a GTAVCsf1.b, which is my current save.

 

EDIT: I mean after the reinstall it isn't there, and it isn't hidden, still doesn't start.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder
Right click gta_vc.exe, click properties, click Compatibility tab, choose Windows 98/Me, then click apply then ok. Now try running the game.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger
Right click gta_vc.exe, click properties, click Compatibility tab, choose Windows 98/Me, then click apply then ok. Now try running the game.

Thanks, but I've already tried that. I'll update the first post with what I've done, in detail.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

still not fixed

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ryan

Try reinstalling the game.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Girish

Can you use System Restore to go back to the point where the game worked?

 

Also, try cleaning out your registry and then try reinstalling the game.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder

Sometimes you can fix this by, making a new User Account, and installing the game on there, and it should work fine on that account.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

Tried reinstalling, didn't work.

Tried system restore, didn't work.

 

I may try the new user account thing, but I'm wary about this as last time I tried to create a user account it deleted my main one, and I had to system restore to get out - however that's a different problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ryan

So you didn't install anything new or stuff that might affect the game?

Share this post


Link to post
Share on other sites
brylle

maybe one of your system specs is the problem! alien.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

I havn't installed anything new, other than gta3 and winamp, but I had them before this was happening, just reinstalled them.

 

I don't know my specs or how to get them, but it HAS worked before.

 

sorry for the long response.

Share this post


Link to post
Share on other sites
radioman

 

I don't know my specs or how to get them, but it HAS worked before

 

There are two ways to find your system info. (1) click on start, then "my computer", then on left hand side it'll say "View System Info" so click on that. (2) to tell your graphics and video card, direct x version, and other drivers, click start, run, then type in "dxdiag" without the quotation marks, then click run.

 

Also, please post the required info needed, so we can help you better.

 

When posting a problem, be sure to include the following information about your computer:

 

Operating system (XP users: be sure to mention if you have SP1 or SP2)

Video/Graphics card type + graphics memory

Processor

RAM (random access memory)

This will help us to identify the problem.

 

Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

Right I'll do that now.

 

EDIT:

My computer -> View system information on general i get

 

System:

Microsoft Windows XP

Professional

Version 2002

Service Pack 2

 

Registered to:

Toshiba

 

lots of numbers

 

TOSHIBA

Personal Computer

Genuine Intel® CPU

T2400 @ 1.83GHz

1.83GHz, 1.00GB of RAM

 

 

and on dxdiag I get

 

Current time

computer name

Operating System: Microsoft Windows XP Professional (5.1, Build 2600)

Language:English

System Manufacturer: TOSHIBA

System Model: Satellite Pro A100

BIOS: BIOS Version 1.60

Processor: Genuine Intel® CPU T2400 @ 1.83GHz (2 CPUs)

Memory: 1022MB RAM

Page File: 491MB used, 1973MB available

DirectX Version 9.0c (4.04.0000.0904)

Edited by Safe_Badger

Share this post


Link to post
Share on other sites
radioman

It looks like you meet all the required specs for VC. Have you tried updating your graphics/video card(s)? If not, try that and then delete the .set file and load the game to see if that helps. Also, if you have a second hard drive (internal or external), try installing the game to that and see if that helps. that's all i can think of at the moment. Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

How would I update my video cards?

 

Im a noob at this confused.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Girish
How would I update my video cards?

 

Im a noob at this confused.gif

Start > Run > Type 'dxdiag > OK > Click on the Display tab. Here you'll find your driver version. Then just search for a driver update with a version higher than the one you already have.

 

Btw, which graphic card do you have?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

user posted image

 

Plus my theme is not from windows blinds its the Royale theme from Microsoft - also know as media center edition, it's still XP however.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

still won't work

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder

Well, the only thing I could think you can do is, re-install Windows. Sometimes if a game won't work, sometimes some find that you need to re-install the OS. However backup all your files if you do so, because when you re-install Windows, your HDD will be formmated. wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

Yeah I've formatted before and it worked, however I'm NOT willing to do this. At all. So help would still be appreciated, but I'm not going to reinstall windows as it causes alot of problems. NORTON.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

Sorry for double post, still not working.

 

I shall soon consider my Vice City DEAD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder

Have you tried disabling Anti Virus? I had trouble where SA wouldn't start unless I disabled it..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

Do you mean quitting it or allowing it to work or what? I'm going to fiddle with norton 08 now to see if it is blocking it. Then when I get home I'll find my disk and see if it worked. If it hasn't I'll try and exit anti virus.

 

Vice City was on Custom. It is now on Allow. As I have said, I don't have the disk to hand. I'll try it when I get back home.

Edited by Safe_Badger

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ziggy455

okay try this

 

 

1. copy the gta-vc.exe from your install disk into you VC folder.

 

try that!

 

 

or try this

 

1.reinstall on another users account just create one and install it there

Share this post


Link to post
Share on other sites
radioman
okay try this

 

 

1. copy the gta-vc.exe from your install disk into you VC folder.

 

try that!

 

 

or try this

 

1.reinstall on another users account just create one and install it there

Actually, VC has to be run on an Administrator account, because on my old laptop, where I had two user accounts, when I played the game on my (administrator) account, the game was fine; but when I played the game on the other user account, there was no sound-except for the radio(meaning the only sounds that work is the radio). Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger
okay try this

 

 

1. copy the gta-vc.exe from your install disk into you VC folder.

 

try that!

 

 

or try this

 

1.reinstall on another users account just create one and install it there

Still doesn't work sad.gifsad.gif but thanks for the tip.

 

OK I've really had it with VC now, I'm putting it back in the box and goiung to let it collect dust for the rest of its days.. sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
gtamodder

What Service Pack do you have? I had a similar issue on my friends laptop, I had to update it to SP3 to fix it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Safe_Badger

It's working wow.gif but every time I quit the game I must renew the laws for norton to allow it again. Norton is so crap.

 

THANKS EVERYONE FOR HELPING smile.gifsmile.gifsmile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • 1 User Currently Viewing
    0 members, 0 Anonymous, 1 Guest

×
×
  • Create New...

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.