Quantcast
Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!   (86,309 visits to this link)

    2. News

    1. GTA Online

      1. Find Lobbies & Players
      2. Guides & Strategies
      3. Vehicles
      4. Content Creator
      5. Help & Support
    2. Crews

      1. Events
      2. Recruitment
    1. Grand Theft Auto Series

    2. GTA Next

    3. GTA V

      1. PC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    4. GTA IV

      1. Episodes from Liberty City
      2. Multiplayer
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
      5. GTA Mods
    5. GTA Chinatown Wars

    6. GTA Vice City Stories

    7. GTA Liberty City Stories

    8. GTA San Andreas

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    9. GTA Vice City

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    10. GTA III

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    11. Top Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    12. Wiki

      1. Merchandising
    1. GTA Modding

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    3. Featured Mods

      1. DYOM
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Red Dead Redemption 2

    2. Red Dead Redemption

    3. Rockstar Games

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Programming
      5. Movies & TV
      6. Music
      7. Sports
      8. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    1. Forum Support

    2. Site Suggestions

  • 0
Bazrazmataz

Poor Performance on My high spec PC !

Question

Bazrazmataz

Hi

 

I just got san andreas today and after a few hours of playing im very frustraighted with what appears to be a hesitation every 5 or six seconds when driving mainly. The game usually suffers a mild pause and there is a skip in the music. Ive ran it on all the graphic settings from the lowest to the highest and the problem is always there in various degrees. Does anyone know what could be causing this i have a machine well over the recommended specs. Heres what im running

 

AMD 64 3200 +

1 Gb Geil Ram

X800XT 256 Mb

Sound Blaster Audigy 2

 

My system gets a good aquamarks score of 69000 and should easily handle this game ive had no problems with other power intesive games like say doom3 .

 

Any help ?

 

Cheers

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
murdo

Have you tried any of the fixes mentioned in this place?

 

That sounds like it could be a number of things, here is what I would try:

 

In Windows:

 

Turn of "System Restore" on the hard drive which you have the game installed on

Make sure that "Virtual Memory" is set to "System Managed" and not manual

Run "DXDIAG" and lower the "Sound" acceleration to "Standard"

Disabled you anti-virus protection software before playing the game

 

Also make sure you have the latest available drivers for your sound card. See http://www.gtaforums.com/index.php?showtopic=195032 for an explanation why. Not exactly the same problem, I know, but sound drivers / hardware can be responsable for up to 20% of game performance, in some cases.

 

Also, make sure you have the latest display drivers, (ATI released new ones recently)

 

Let us know if any of this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Neu_Lyf

install the 4.9 version of the ati drivers many said that it worked for them

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
deftron

If you haven't already, turn frame limiter off

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

Ive installed new sound blaster drivers and turned sound down to normal plus stopping windows scaning the hd. I tried installing lastest ATi drivers but my windows performance was terrible and GTA would not run. I cant stress how slow windows ran with those new drivers it seemed like i was on a 8 year old machine. im currently running driver version 6.14.10.6542

 

Gonna run it now and see what happens ill let u guys know

 

oh yeah i did have the frame limiter off.

 

Anyone got any ideas what settings i should be able to run with my system spec ?

 

Where would i get the 4.9 drivers they are not on the ati site

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

Performance is slightly better now. Very small gitches now and again i was running it 1280 * 1024 Very high , no limiter and anit analising 2

 

Im i asking to much from my machine

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

just installed the 4.9 driver and the game wouldnt load and my performace was poor like when i installed the latest driver ! Strange

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Neu_Lyf

did you try the latest omega drivers

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

just got the 5.6 installed with no probs with a clean instal and the game is running well on high settings !!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
DJ_Mittens

Well, did you make sure you cleaned out the old drivers before installing the new ones? A dirty install of the new drivers can cause version conflicts and performance issues in-game.

 

And no, your computer should be fine. I have a similar setup, a slower processor but a faster video card, and I'm running at 1600x1200 with 4xFSAA. I'd check the sound card drivers. Seems like SA has some serious audio issues. Myself included (I need to run on basic audio, which then messes up MP3 playback in iTunes - give and take).

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

What video card are u runing mittens

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Bazrazmataz

After an extensive play today the performance issues have returned

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Pandemic0rgasm

I think it's just that the graphics on this game are overoptimized and the scenery has the contrast turned way up... I have a monster system and everything turned all the way up and I'm not one bit impressed with the graphics. GTA SA just has sh*tty graphics.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.