Quantcast
Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
    1. Welcome to GTAForums!

    2. News

    1. Red Dead Redemption 2

      1. News
      2. Red Dead Online
      3. The Armadillo Inn
    1. GTA Online

      1. After Hours
      2. Find Lobbies & Players
      3. Guides & Strategies
      4. Vehicles
      5. Content Creator
      6. Help & Support
    2. Crews

      1. Events
      2. Recruitment
    1. Grand Theft Auto Series

    2. GTA Next

    3. GTA V

      1. PC
      2. Guides & Strategies
      3. Help & Support
    4. GTA IV

      1. Episodes from Liberty City
      2. Multiplayer
      3. Guides & Strategies
      4. Help & Support
      5. GTA Mods
    5. GTA Chinatown Wars

    6. GTA Vice City Stories

    7. GTA Liberty City Stories

    8. GTA San Andreas

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    9. GTA Vice City

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    10. GTA III

      1. Guides & Strategies
      2. Help & Support
      3. GTA Mods
    11. Top Down Games

      1. GTA Advance
      2. GTA 2
      3. GTA
    12. Wiki

      1. Merchandising
    1. GTA Modding

      1. GTA V
      2. GTA IV
      3. GTA III, VC & SA
      4. Tutorials
    2. Mod Showroom

      1. Scripts & Plugins
      2. Maps
      3. Total Conversions
      4. Vehicles
      5. Textures
      6. Characters
      7. Tools
      8. Other
      9. Workshop
    3. Featured Mods

      1. DYOM
      2. OpenIV
      3. GTA: Underground
      4. GTA: Liberty City
      5. GTA: State of Liberty
    1. Red Dead Redemption

    2. Rockstar Games

    1. Off-Topic

      1. General Chat
      2. Gaming
      3. Technology
      4. Programming
      5. Movies & TV
      6. Music
      7. Sports
      8. Vehicles
    2. Expression

      1. Graphics / Visual Arts
      2. GFX Requests & Tutorials
      3. Writers' Discussion
      4. Debates & Discussion
    1. Forum Support

    2. Site Suggestions

  • 0
mehguy

vice city - AUDIO PROBLEMS- No sound EFX

Question

mehguy

i got some problems. i hope u can help.

 

i just bought vice city today, and after installing it, i found out that there were no sound effects ingame. I have background noise, radio stations, but no footsteps, punching noises, car noises, NOTHING.

 

i have a sound blaster 4.1 which i just updated and directx 9. i'm running windows xp too. i've tried reinstalling 3 times.

 

help would be sooooo appreciated!!!!!!!!!!!!! :devil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
poison porkchop

Greetings,

YES.............I am also having audio problems like that.I have a Audigy 2, 2.1 speakers , DX9a,WinXP,all up to date drivers....WE NEED A SOUND PATCH!!! :r*:  :r*:  :r*:  :r*:  :r*:  :r*:  :r*:

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
mehguy

good. your the second person i have found with the smae problem. Its damn annoying and i'm not playing the game untill i get this fixed.!!!!!!!!!!!! :rah:  :rah:

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
mehguy

i realised that the soudn hardwar can be changed in options.

 

it seems the only option avaliable is the RAD sound option. i now get sound effects, but the gun noises are a second after i fire.

 

i treid the dsound option, but it says its not availble. and the creative EAX just crashes the game..

 

i think i'll have to just accept this untill a patch is realsed.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
SolidSnake1987

hey guys i had this problem,you have to be in the options menu under audio and in the default there is eax support and that you have to put in software 3dsound (if you have no hardware support) and if you have hardware support you have to put it to hardware 3dsound support it helpt for me

i hope i helpt you with it :D  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
lasombra

I have no Sound, and my menu Audio-setup is dsiabled (message: no audio hardware found)

 

WinXP

Directx9.0a

newest Sound driver!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Jackbunny

Has anyone heard anything about this problem?  I'm having the exact same thing.

 

SoundBlaster LIve! Value

All updated drivers

Running DX 9.0a

 

I've emailed tech support but haven't heard anything yet.  The Rad Tools option is the only sound option I can pick and I get very bad sound with it.  Trying to switch back to Autodetect or anything else gives me a "No Hardware Found"

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
haboshagadol1

i have the exact same problem

 

whay won't anyone at rockstar can help us!?!?!

 

:rah:  :rah:    :rah:  :rah:  :angry:  :angry:  :furious:  :furious:  :rah:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
001Raven100

Damn this sound issue, so many people having the same problem and no answers!!  i am messing with every setting i can think off and cant figure this out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Mr.Vercetti

I actually have NO SOUND

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
SNIPER[SAD]

I have so to say the reverse problem:

 

At my PC the SFX of GTAVC are always at the maximum level.

The Speech and the Radio Volume is much quiter, so when I drive i don't here the Radio.

 

My Soundcard is a SB Live! 1024.

 

Does anyone know how to fix this ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
bos

I have what I think is the same problem on a different card. For me it is to do with 3d audio, and I had the same issue with gta3. Using software emulation the sound is fine, but you miss out on any of the 3d effects, but if you use any of the other hardware settings, then the radio and police chatter are way to loud for the effects. Car engines are worse you can hardly hear them. However it does sound much better with the 3d audio. I could find no solution for this with gta3 and sadly not with VC either, other than to play in software emulation where you get all the sounds, just not in snazzy 3d.

 

I have a Fortissimo III 7.1 card btw

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
fastclick

HELP!!! me 2 i can only hear some sounds and no gun shots only a bit and it comes after i shoot same with the car sounds (horn etc) and no footsteps and no car door sounds, also at the hotel i cant hear the background music also same problem in the mall only a bit and its fuzzy crunche sound... and another thing when i am in a car i cant hear anything only the wind and other cars oh and the music (P.S. such amazing

music :))....

Please can any one help?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
SNIPER[SAD]

I think i solved my problem.

 

I changed the Sound-driver from "directsound hardware..." to "directsound software emulation".

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
fastclick

I love that wildeside station :) anyway... i can only click on the  RAD thing all the others dont work i had hardware option in GTA3 and it was woking well!!! whats wrong with GTAVC? :(

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
bos

Yeah as I said in my post using software emulation gets rid of these problems, but then you cant utilise the 3d audio features of your setup!

 

Its a workaround and its fine to play, but its not really the point. I would very much like to be able to play with 3d audio -it sounds much cooler as your whizzing past stuff.

 

I sent an email to Take2 support but got no reply.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
cozmo442

wait I have the same problem I have no sound at all and I can't go into my audio options it says no audio hardware found so I can't change anything what can I do to fix it?

 

how do you set it to software emulation

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Mr.Vercetti

my sound is ok now

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
iceman7

how do you set it to software emulation ???????

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
bos

To set to software emulation go into Options, then Audio, and on the Audio Device go left or right to cycle through the options (eg EAX3, D3D, RAD etc). Software emulation is one of those. Press enter to accept it.

 

Hope that helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
GTA3Rockstar

Did you read the requirments, on the box...

To see what sound card you need...

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Ozkar

I got the same problem. I thought my sound card was too old (Xitel Storm Platinum), and I was planning to buy the Audigy Sound card, but then I heard someone say that not even the Audigy Card works. Does anyone have the audio problem with the Audigy Card?? Which cards are having the audio problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
JoeyJoJo

Yer i have been having the same prob it just dosent have any sound, i have a soundblaster live and the latest drivers for it, does any body here have a soundblaster live that actually works with vice city ????

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
sleeper777

i have a sound repitition crash that freezes my entire machine

I have tried to set my setting to software but it always changes when i startup vice city. i had it fixed before but i had a computer crash and had to reinstall and now it is screwed again... cryani.gif

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Slippy Toad

I had the same problem initially -

 

Fixed it by setting my Hardware acceleration for the sound card to full.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
jnjmitch

What about when you can't get any audio options because it states "no audio hardware"?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
smiss

I'm having the same sort of problems. For some reason, my music works fine but, the SFX in the game all sound distorted (they make a SHHHHHHH! sound if you see what I mean.) I'm running an SB Live! with DX 9.0 and upgraded drivers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
GTA3Freak-2001

Its strange that the people who have audio problems do have proper audio hardware where as people who have onboard sound aren't getting them as much like me. confused.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Dom0803

I'm having the same sort of probleme. All my sounds work perfectly except two things. Everything seems quieter except for the radio or MP3 Player. When I am say driving I hear my car accellarate and when it goes for some time the engine noise just cuts out on me and I have to let go of the accelarator and push it again in order for me to hear noise.

 

I have Win XP With all default hardware

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Tuttomenui

yin-yang.gif Ok... I have the problem where I cant get into my audio setup at all, "no audio hardware", There is a readme file in your games directory that has a few troubleshooting tips, although the tip that pertains to my problem does not work for me... it may for you others,

 

Here is an exerpt:

 

angry.gif Changing hardware / re-initialization:

Changing either your video card or soundcard may mean that you get Grand Theft Auto:

Vice City into an "invalid" settings state for the particular hardware. If you change

hardware, to prevent having to un-install and re-install Grand Theft Auto: Vice City,

perform the following:-

Video card:-

- delete from the "Grand Theft Auto Vice City/models" directory the files

"TXD.DIR" and "TXD.IMG" (if they exist)

- delete from the "Grand Theft Auto Vice City/data" directory the file

"CAPS.DAT"

- delete from the "Documents and Settings/Current logged-in User/

My Documents/GTA Vice City User Files" directory the "GTA_VC.SET" file.

Sound Card:-

- delete from the "Documents and Settings/Current logged-in User/

My Documents/GTA Vice City User Files" directory the "GTA_VC.SET" file. angry.gif

 

THis is all I know, and if anyone knows of other ways to fix it please help me, for the above did not work for me.

 

Windows XP Professional sp1

DirectX 9.0a

EPox-8k3a+ motherboard with integrated AC97 Digital audio

1gb ram pc2700

1.4 ghz thunderbird cpu

Edited by Tuttomenui

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
john0877

for all running XP and have SB cards have you updated to SP1 yet? my friend got the no audio hardware emssage too in windows not in vice then he updated to SP1 and all was fine. my sugggestions is try getting a hold of SP1 and see if that fixes it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • 1 User Currently Viewing
    0 Members, 0 Anonymous, 1 Guest

×

Important Information

By using GTAForums.com, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.