Quantcast

Jump to content

» «
Photo

Starting I get Black screen & Crash.

  • This topic is locked This topic is locked

Best Answer YankowBul, A week ago

Right click the game icon and go into 'Properties', then there should be some tabs on the top side of the window. Go into the 'Compability' one and there u should be able to choose the compability for the game, for example on Windows XP compability. Go to the full post


11 replies to this topic
Gmu
  • Gmu

    Player Hater

  • Members
  • Joined: A week ago
  • Malaysia

#1

Posted A week ago

When I start my game it turn black screen for 1 second and crash, how do I fix it?


YankowBul
  • YankowBul

    Youtuber lul

  • Members
  • Joined: 01 Nov 2016
  • None

#2

Posted A week ago

Do you get a error or something, or the game just crashes without any warning?

Gmu
  • Gmu

    Player Hater

  • Members
  • Joined: A week ago
  • Malaysia

#3

Posted A week ago

without any warning


YankowBul
  • YankowBul

    Youtuber lul

  • Members
  • Joined: 01 Nov 2016
  • None

#4

Posted A week ago

Uhm, try to change compability settings.

Gmu
  • Gmu

    Player Hater

  • Members
  • Joined: A week ago
  • Malaysia

#5

Posted A week ago

How do I do that?


YankowBul
  • YankowBul

    Youtuber lul

  • Members
  • Joined: 01 Nov 2016
  • None

#6

Posted A week ago   Best Answer

Right click the game icon and go into 'Properties', then there should be some tabs on the top side of the window. Go into the 'Compability' one and there u should be able to choose the compability for the game, for example on Windows XP compability.
  • Gmu likes this

Gmu
  • Gmu

    Player Hater

  • Members
  • Joined: A week ago
  • Malaysia

#7

Posted A week ago

Thanks you very much!


YankowBul
  • YankowBul

    Youtuber lul

  • Members
  • Joined: 01 Nov 2016
  • None

#8

Posted A week ago

Glad I helped. :)

lil weasel
  • lil weasel

    Shoot Looters, Hang Pirates!

  • GTA Series Staff
  • Joined: 25 Dec 2006
  • United-States
  • Contribution Award [San Andreas]

#9

Posted A week ago Edited by lil weasel, A week ago.

1. What version is your Native Operating System. (Windows 8?)
2. Which Version of the Game did you Buy. (DVD v1, DVD v2, STEAM Registered? Down Load or DVD)
3. Did You or Anyone else Modify the Game from its Published original issue?

The Game does not work (or work well) IF the Video Graphics Card of the computer does not have DEDICATED Video memory:
★128(+) MB Video Card with DirectX 9 (or better) compatible drivers ("GeForce4" or better)
"Shared Memory" does not work with the game,
Most modern machines easily beat the Recommended specs, EXCEPT for the business/College laptops and cheap Desk Tops.
Recommended System Requirements for GTA: San Andreas:
• Intel Pentium 4 or AMD Athlon XP processor (or better)
• XP, Vista, Windows 7.
• 384(+) MB of RAM
• 16x DVD-ROM drive (or download [which I do not recommend]
• 4.7 GB of free Hard Disk space for a full install
★128(+) MB Video Card with DirectX 9 compatible drivers ("GeForce4" or better)
• DirectX 9 compatible Surround Sound Card
• Keyboard & Mouse
• <Optional> GamePad with twin axis analog controls (USB or Joystick Port)

radioman
  • radioman

    Big Homie

  • Members
  • Joined: 19 Apr 2006

#10

Posted A week ago Edited by radioman, A week ago.

Also, to note, Compatibilty mode causes the game to crash instantly if you have Windows 10 for some reason. That's why I had to stick with the Steam version as it DOES NOT have the mouse freeze issue like V2 (the DVD version) has. I know 98 compatibilty mode fixes that, however, on Windows 10 that causes the game to crash.

 

But, pretty much ANY PC will run the game no matter what the VRAM is, as I used to play the game quite well on a AMD Sempron single core processor @ 798 MHZ, 256 MB DDR ram(later upgraded to 1GB), and a SIS/VIA video card w/32 MB vram. Was able to play many a Chain Game rounds on this set up and that was Windows XP-And that was a laptop PC.


Silent
  • Silent

    Chief Vision™ Alterer

  • GTA Mods Staff
  • Joined: 01 Feb 2010
  • Poland
  • Most Helpful [Modding] 2016
    Contribution Award [Mods]
    Best Script/Plugin 2014 [SilentPatch]
    Most Respected 2014
    Most Helpful [Mods] 2014
    Most Helpful [GTA] 2013
    Most Helpful [Mods] 2013
    Most Talented [Modding] 2013
    Best Map 2013 [ViceCityStories PC Edition]
    Best Vehicle 2013 [III Aircraft]
    Most Helpful [Mods] 2012
    Modder of the Year 2012

#11

Posted A week ago

Steam version as it DOES NOT have the mouse freeze issue like V2 (the DVD version) has.


It does. The issue is still there.
  • HalfOfAKebab likes this

catfromnesbox
  • catfromnesbox

    Trick

  • Members
  • Joined: 09 Nov 2015
  • Estonia

#12

Posted 6 days ago

install SilentPatch it will make this game to work on windows 10 or newest  





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users