Quantcast

Jump to content

» «
Photo

Reset Graphic to Default?

19 replies to this topic
lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#1

Posted A week ago Edited by lost-in-emotions, A week ago.

hey there,

i have a problem with the Extended Shadow Distance.-> it wont be saved.

everytime i activate it on maximum, after a reboot it says in the graphic menu:

"your last settings are not saved - want to restore or ignore it".

after this, the ESD will be on zero setting / deactivated.

 

so i set ingame everything on default, but even on low quality, this message comes.

(you can only activate ESD with Ultra Shadows. So something with that must be "broken")

 

in the past i realized that there are some strange shadow effects* in my game.

they arent there from the beginning, maybe i played to much in the settings...?!

 

so, is there a way to restore my graphic settings on default, for a fresh new setup?

 

*this doesnt show the zero settings on ESD, but i thought this is in common:

at first the "popping up" wall shadows on the buildings and then on the trees in the hills,

at second, the rolling shadow on the right side on the sidewalk corner .... (watch in HD)

 


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#2

Posted A week ago

anyone? no one? :-(


Zeta87
  • Zeta87

    Homeboy

  • Members
  • Joined: 06 May 2013
  • Italy

#3

Posted 6 days ago Edited by Zeta87, 6 days ago.

Do you own the Steam version of the game? If so, click on "verifiy integrity of game cache" (right click on "Properties").

 

If you don't own the Steam version, try reinstalling the game.

 

Anyways, mods could cause the problem, try removing them too, one by one...


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#4

Posted 6 days ago

i dont use mods :)

its the pc version of GTA (non steam)

 

verfiy can be done too in the .exe

doesnt change anything.


MightyMax
  • MightyMax

    Playa

  • Members
  • Joined: 22 Jun 2013
  • Italy

#5

Posted 6 days ago

this is shadow bug is not problem gta v is problem is rage engine 


LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#6

Posted 6 days ago

Do you have any commandline.txt in your game folder? Also, any issues with changing other graphics settings? And I also witness the shadow bug, I think it might have something to do with anisotropic filtering (maybe), haven't checked (enable it in the NVIDIA Control Panel apart from the in game setting). Someone more knowledgeable about it could correct me, thanks.


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#7

Posted 6 days ago

in wich folder is the commandline.txt ? but i think not.

 

ok, even when the rolling shadow is caused by the rage engine,

whats the problem with my non-saveable extended shadows?

even on low settings, i cant save it after a restart. but why?


LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#8

Posted 6 days ago

The root game folder where the exe is; I had a commandline.txt there from some stuff a while ago I forgot to remove and it had some parameters that fixed certain graphic options.

 

Anyway, assuming thats not the case on your end, do you have trouble saving any other graphics option or is it just with Extended Shadows? I was thinking maybe your DirectX level isn't set to 11 or maybe your settings file got set to read-only.

 

If its not any of those then sorry, I don't think I know anything else that could fix the issue.


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#9

Posted 5 days ago Edited by lost-in-emotions, 5 days ago.

I can try to switch DX to force a change, but its set on 11.
can you save ESD? if yes, which are your settings?

Mine - with ~3GB free Graphics RAM:

Windowed w/o Frame
FXAA - On
MSAA - 4x
TXAA - On
VSYNC - On
Population Density - 30%
Population Variety - 40%
Distance Scaling - Max
Textures - Very High
Shaders - Very High
Shadows - Very High
Reflexions - Very High
Reflexion MSAA - 4x
Water - High
Particles - High
Grass - High
Soft Schadows - Softer
Post FX - High
Anisotropic - 4x
Ambient Oclusion - High
Tessellation - High

 

Long Shadows - Off
High Detail While Flying - On
High Resolution Shadows - On
Extended Distance Scaling - 100%
Extended Shadow Distance - „BROKEN"


LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#10

Posted 5 days ago Edited by LevelDockSix, 5 days ago.

I personally don't use Extended Shadow Distance on my system, just High Resolution Shadows. But that being said I can still enable the setting for ESD just fine.

Everything except MSAA/TXAA/Reflection MSAA is maxed out on my end.

lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#11

Posted 5 days ago

What u have at MSAA/TXAA/Reflection MSAA ?

How strong is your Rig?


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#12

Posted 5 days ago

defacto: ESD is the fault, when the shadows are rolling. i can activate it.

i was on the observatory obelisk and there you can good proof the shadows.

i set ESD to 0%: they are rolling. set ESD to 100%: beautiful + playable!

 

so why it wont save?! even DX10.1 doesnt change anything.

 

whats about to edit the settings.xml in the game folder?

  • LevelDockSix likes this

LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#13

Posted 4 days ago Edited by LevelDockSix, 4 days ago.

No MSAA, TXAA, Reflection is at 4x. When I take screenshots I just bump up DSR and put MSAA at 2x. Its a 970M laptop, works surprisingly well!

 

I found this thread on Guru3D that might have the answer to your* issue, check it out: http://forums.guru3d...ad.php?t=398817

  • lost-in-emotions likes this

lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#14

Posted 4 days ago Edited by lost-in-emotions, 4 days ago.

I found this thread on Guru3D that might have the answer to you issue, check it out: http://forums.guru3d...ad.php?t=398817

 

OH HELL YES, those sample pictures in there i have too. i dont think its the same, like my rolling shadows,

but just yesterday i noticed these "box" shadows on maze bank tower under the footwalk fences at sunshine.

 

my english is good enough to talk in here, but in your link there is much special talking i dont really understand.

wich value i must edit in my .xml file?

 

only to this:

 

Shadow_SplitZStart value="1.000000"
Shadow_SplitZEnd value="0.999900"

 

and maybe this too:

 

Shadow_Distance value="1.900000"
Shadow_LongShadows value="true"
Shadow_SoftShadows value="5"
UltraShadows_Enabled value="true"
Shadow_ParticleShadows value="true"

 

and sorry for my stupid question, how i make a file only readable?! lol*

  • LevelDockSix likes this

LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#15

Posted 4 days ago Edited by LevelDockSix, 4 days ago.

Right click the file, choose "Properties". At the bottom you'll the "Attributes" section; check "Read Only."

 

And yeah, change those values I guess. Hope it works!


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#16

Posted 4 days ago

BTW, if you have High Res Shadows OFF you will get the "Box" like in your Link.

 

1.jpg

 

2.jpg

  • LevelDockSix likes this

lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#17

Posted 3 days ago

BTW, the hints with the editable .xml wasnt as good as i wished. i changed it back.

the game became really slow and laggy and the shadows was flickering....

 

after i tried new combinations i have found a new setting would be seems acceptable.

smooth movement, no hard corners or shadow effects. for now! - WHAT A SCIENCE !!

    <Tessellation value="2" />
    <LodScale value="1.000000" />
    <PedLodBias value="0.200000" />
    <VehicleLodBias value="0.000000" />
    <ShadowQuality value="3" />
    <ReflectionQuality value="2" />
    <ReflectionMSAA value="4" />
    <SSAO value="2" />
    <AnisotropicFiltering value="16" />
    <MSAA value="4" />
    <MSAAFragments value="0" />
    <MSAAQuality value="0" />
    <SamplingMode value="0" />
    <TextureQuality value="2" />
    <ParticleQuality value="1" />
    <WaterQuality value="1" />
    <GrassQuality value="1" />
    <ShaderQuality value="2" />
    <Shadow_SoftShadows value="3" />
    <UltraShadows_Enabled value="true" />
    <Shadow_ParticleShadows value="true" />
    <Shadow_Distance value="1.000000" />
    <Shadow_LongShadows value="false" />
    <Shadow_SplitZStart value="0.930000" />
    <Shadow_SplitZEnd value="0.890000" />
    <Shadow_aircraftExpWeight value="0.990000" />
    <Shadow_DisableScreenSizeCheck value="false" />
    <Reflection_MipBlur value="true" />
    <FXAA_Enabled value="true" />
    <TXAA_Enabled value="true" />
    <Lighting_FogVolumes value="true" />
    <Shader_SSA value="true" />
    <DX_Version value="2" />
    <CityDensity value="0.200000" />
    <PedVarietyMultiplier value="0.200000" />
    <VehicleVarietyMultiplier value="0.200000" />
    <PostFX value="2" />
    <DoF value="true" />
    <HdStreamingInFlight value="true" />
    <MaxLodScale value="1.000000" />
    <MotionBlurStrength value="1.000000" />
  • LevelDockSix likes this

lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#18

Posted A day ago

its back. i cant get in control with this.

to notice: every effective shadow settings is on maximum!

and to manipulate the XML causes heavy lags for me :-(

 


LevelDockSix
  • LevelDockSix

    Urban Legend

  • Paleto Bay Mayor's Office
  • Joined: 21 Jan 2012
  • India

#19

Posted 22 hours ago Edited by LevelDockSix, 22 hours ago.

Well that sucks, can't say I know of anything else to fix the issue :/ Its funny how I almost never noticed this issue until you pointed it out lol


lost-in-emotions
  • lost-in-emotions

    Alice Liddell

  • Members
  • Joined: 17 Aug 2016
  • Germany

#20

Posted 19 hours ago Edited by lost-in-emotions, 19 hours ago.

im sorry for that, exact the same answered a other guy who wanted to help me ;-(

i opened a ticket at R*, but maybe i should asked someone at NVIDIA?

 

I will try out further in the Next Days and then ill quit that sh...

 

Whats with aother PC Players in here, with a good Graphics Card from NVIDIA?

I cant be the only one, who looks like this. Except the Guys in the Linked Forums :-(

 

@ LevelDockSix

 

Can u please post the complete <graphics> content from your XML?

i will copy paste it completely into mine.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users