Quantcast

Jump to content

» «
Photo

Why does GTA IV run so slow on my pc

10 replies to this topic
lance22
  • lance22

    Mark Chump

  • Members
  • Joined: 19 Dec 2012

#1

Posted 19 December 2012 - 08:21 PM Edited by lance22, 20 December 2012 - 01:39 AM.

Here are the specs
Widnows vista

processor - pentium ® dual-core CPU e5300 @ 2.60ghz, 2603 mhz, 2 core(s) 2 log
Installed physical memory (RAM) 6.00 GB
Total physical memory 5.96 GB
Available physical memory - 4.33 GB
Total virtual memory - 12.2 GB
Available virtual memory - 10.2 GB
Page file space 6.26 GB

BENCHMARK RESULTS
Statistics
Average FPS: 11.02
Duration: 37.92 sec
CPU Usage: 62%
System memory usage: 37%
Video memory usage: 100%

Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (60 Hz)
Texture Quality: Low
Shadow Quality: Off
Reflection Resolution: Off
Water Quality: Low
Texture Filter Quality: Tri-Linear
Night Shadows: Off
View Distance: 1
Detail Distance: 1

Hardware
Microsoft® Windows Vista" Home Premium
Service Pack 2
Video Adapter: Intel® G45/G43 Express Chipset
Video Driver version: 8.15.10.2555
Audio Adapter: Speakers (Realtek High Definition Audio)
Pentium® Dual-Core CPU E5300 @ 2.60GHz

File ID: Benchmark.cli

As you can see my video memory is 100%

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#2

Posted 19 December 2012 - 08:35 PM

What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

lance22
  • lance22

    Mark Chump

  • Members
  • Joined: 19 Dec 2012

#3

Posted 20 December 2012 - 01:06 AM

QUOTE (PrometheusX @ Wednesday, Dec 19 2012, 20:35)
What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

idk but its only like 128mb and only 32mb dedicated which is the problem I believe, what type of graphic card do i need to buy? 512mb or 1gb?

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#4

Posted 20 December 2012 - 08:42 AM

QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 01:06)
QUOTE (PrometheusX @ Wednesday, Dec 19 2012, 20:35)
What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

idk but its only like 128mb and only 32mb dedicated which is the problem I believe, what type of graphic card do i need to buy? 512mb or 1gb?

Just read it in the benchmark, it's an Intel GPU - a Low-End card. It's not capable of running IV even at the Lowest settings.

Are you using a laptop or a desktop? if the former, then I'm afraid you can't replace the GPU. If the latter, then could you specify your budget [how much you're willing to play], and perhaps your motherboard? smile.gif

lance22
  • lance22

    Mark Chump

  • Members
  • Joined: 19 Dec 2012

#5

Posted 20 December 2012 - 04:59 PM

QUOTE (PrometheusX @ Thursday, Dec 20 2012, 08:42)
QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 01:06)
QUOTE (PrometheusX @ Wednesday, Dec 19 2012, 20:35)
What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

idk but its only like 128mb and only 32mb dedicated which is the problem I believe, what type of graphic card do i need to buy? 512mb or 1gb?

Just read it in the benchmark, it's an Intel GPU - a Low-End card. It's not capable of running IV even at the Lowest settings.

Are you using a laptop or a desktop? if the former, then I'm afraid you can't replace the GPU. If the latter, then could you specify your budget [how much you're willing to play], and perhaps your motherboard? smile.gif

Desktop, It actually runs ok on my computer just laggy and sh*tty graphics, but it does load up and its playable. Idk how to figure out my motherboard? and I dont wanna spend more than 100$ on a graphics card

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#6

Posted 20 December 2012 - 09:02 PM

QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 16:59)
QUOTE (PrometheusX @ Thursday, Dec 20 2012, 08:42)
QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 01:06)
QUOTE (PrometheusX @ Wednesday, Dec 19 2012, 20:35)
What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

idk but its only like 128mb and only 32mb dedicated which is the problem I believe, what type of graphic card do i need to buy? 512mb or 1gb?

Just read it in the benchmark, it's an Intel GPU - a Low-End card. It's not capable of running IV even at the Lowest settings.

Are you using a laptop or a desktop? if the former, then I'm afraid you can't replace the GPU. If the latter, then could you specify your budget [how much you're willing to play], and perhaps your motherboard? smile.gif

Desktop, It actually runs ok on my computer just laggy and sh*tty graphics, but it does load up and its playable. Idk how to figure out my motherboard? and I dont wanna spend more than 100$ on a graphics card

As mentioned above, use speccy and just copy/paste the Motherboard info. smile.gif

lance22
  • lance22

    Mark Chump

  • Members
  • Joined: 19 Dec 2012

#7

Posted 20 December 2012 - 10:28 PM Edited by lance22, 20 December 2012 - 10:42 PM.

QUOTE (PrometheusX @ Thursday, Dec 20 2012, 21:02)
QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 16:59)
QUOTE (PrometheusX @ Thursday, Dec 20 2012, 08:42)
QUOTE (lance22 @ Thursday, Dec 20 2012, 01:06)
QUOTE (PrometheusX @ Wednesday, Dec 19 2012, 20:35)
What is your GPU? if you don't know, you can download and install speccy, then copy/paste the Graphics card info, or publish a snapshot and post it here. smile.gif

idk but its only like 128mb and only 32mb dedicated which is the problem I believe, what type of graphic card do i need to buy? 512mb or 1gb?

Just read it in the benchmark, it's an Intel GPU - a Low-End card. It's not capable of running IV even at the Lowest settings.

Are you using a laptop or a desktop? if the former, then I'm afraid you can't replace the GPU. If the latter, then could you specify your budget [how much you're willing to play], and perhaps your motherboard? smile.gif

Desktop, It actually runs ok on my computer just laggy and sh*tty graphics, but it does load up and its playable. Idk how to figure out my motherboard? and I dont wanna spend more than 100$ on a graphics card

As mentioned above, use speccy and just copy/paste the Motherboard info. smile.gif

Motherboard
Manufacturer ASUSTeK Computer INC.
Model CM5570 (LGA775)
Version Rev X.0x
Chipset Vendor Intel
Chipset Model G45/G43
Chipset Revision A3
Southbridge Vendor Intel
Southbridge Model 82801JR (ICH10R)
Southbridge Revision 00
System Temperature 35 °C
BIOS
Brand American Megatrends Inc.
Version 0207
Date 05/13/2009
Voltage
CPU CORE 1.112 V
MEMORY CONTROLLER 1.856 V
+3.3V 3.376 V
+5V 5.064 V
+12V 8.476 V
VIN5 1.576 V
VIN6 1.072 V
PCI Data
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCIEX16_1
Slot Number 0
Slot PCI-E
Slot Type PCI-E
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCIEX1_1
Slot Number 1
Slot PCI
Slot Type PCI
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCI_1
Slot Number 2
Slot PCI
Slot Type PCI
Slot Usage Available
Bus Width 32 bit
Slot Designation PCI_2
Slot Number 3

by the way i used the command line to get more vid mem fro my system mem and it gave me lower fps

unc13bud
  • unc13bud

    Die Hoodrat DIE!!!

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010

#8

Posted 21 December 2012 - 01:12 AM

g43/g45?
that is onboard video playboy. buy a graphics card, depending on your computer monitor's resolution, you could play at low/medium settings with that processor

lance22
  • lance22

    Mark Chump

  • Members
  • Joined: 19 Dec 2012

#9

Posted 21 December 2012 - 01:43 AM

QUOTE (unc13bud @ Friday, Dec 21 2012, 01:12)
g43/g45?
that is onboard video playboy. buy a graphics card, depending on your computer monitor's resolution, you could play at low/medium settings with that processor

I need help on what to buy I dont wanna buy 1 and it not fit or work, will i also need a better power supply mine is 300watt

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#10

Posted 21 December 2012 - 03:00 PM

I think the SAPPHIRE Radeon HD 7750 would be your best choice. smile.gif

unc13bud
  • unc13bud

    Die Hoodrat DIE!!!

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010

#11

Posted 23 December 2012 - 01:58 AM

that is socket 775 intel dual core, i recommend 9800gt
http://www.newegg.co...N82E16814130534
or these - gt240
http://www.newegg.co...N82E16814500132
http://www.newegg.co...N82E16814500137
IF he has a POWER SUPPLY WITH PCI-E CONNECTOR
he has vista, but he also has 6gb of ram at least
original poster, is this your pc?
http://www.newegg.co...N82E16883220026
http://reviews.cnet....7-33699649.html
if, so that looks like 300w delta power supply... but no PCI-E power connector




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users