Quantcast

Jump to content

» «
Photo

Hey, help a guy out with upgreading PC for GTA 4.

27 replies to this topic
Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#1

Posted 27 April 2012 - 06:50 PM

Gooday!

I've been wanting to play GTA 4 every since it came out for the PC; though, I just didn't want want to spend the money required to build a decent computer. Time has passed, and I feel I shouldn't have to pay too much for a good rig to play GTA 4 well.

I just need a motherboard, cpu, memory, and video card.

From newegg.com, this is what I came up with:

Motherboard - BIOSTAR TZ77B LGA 1155
CPU - Intel Core i5-2310 Sandy Bridge 2.9GHz
Memory - G.SKILL Ripjaws Series 8GB
Graphics card - EVGA GeForce GTX 550 Ti

Total cost: $447 USD

Look, I don't want to spend anymore cash. If this rig won't play GTA 4 well, then that suck a$$! I hope you guys can make suggestions for better parts (if needed) while you shed or maintain the price.

I appreciate any help you can throw at me! cool.gif

unc13bud
  • unc13bud

    Weekend Answerer

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010
  • None

#2

Posted 28 April 2012 - 02:12 AM

it will play it, but you didn't list your monitor's resolution? and are you wanting your settings to run the maximum? if so, no, it won't. it will run 1280x1024 at medium settings, in my opinion.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#3

Posted 28 April 2012 - 05:54 AM

I have a 24" display ran @ 1920x1200. It's ridiculous that PC version of this game has been out for about four years, and I still need to spend ~ $700 for the game to run well. Well, that ain't happening! Thanks for your help!

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#4

Posted 28 April 2012 - 09:38 AM Edited by PrometheusX, 28 April 2012 - 01:12 PM.

Can you please show us some info about your PSU (Power Supply)?

Here's a hell of a build:

ComponentItemPrice
MotherboardASRock 970 EXTREME3 AM3+ AMD 970 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX AMD Motherboard $90
ProcessorAMD Phenom II X4 960T Zosma 3.0GHz Socket AM3 95W Quad-Core Desktop Processor $125
MemoryPatriot Gamer 2 Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1333 Desktop Memory $40
Graphics CardHIS Radeon HD 7850 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 Video Card $240
TotalGrand Theft Auto IV @ Highest Settings w/ ENB @ 35-50 FPS $495
Notes* Free 8GB Flash Disk.
* Free Dirt 3 game.
* The CPU can be unlocked to six cores.
* My best build I did so far here (thanks to yojo too) tounge2.gif

yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#5

Posted 28 April 2012 - 01:00 PM

I'd consider getting a mobo with AM3+ CPUs support for future upgrades, for example http://www.newegg.co...N82E16813157280

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#6

Posted 28 April 2012 - 02:06 PM

My PSU is Corsair vx550w: http://www.newegg.co...N82E16817139004

PrometheusX, what resolution do you play at?

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#7

Posted 28 April 2012 - 02:13 PM

QUOTE (Abadede @ Saturday, Apr 28 2012, 14:06)
My PSU is Corsair vx550w: http://www.newegg.co...N82E16817139004

PrometheusX, what resolution do you play at?

Good PSU, I'm talking about 1080p, but 1200 res isn't much difference. smile.gif

unc13bud
  • unc13bud

    Weekend Answerer

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010
  • None

#8

Posted 28 April 2012 - 04:09 PM

original poster, i am sorry. because i don't really buy new ntel processors, i forget which chip is which, so i assumed the chip you linked was dual core. it blows my mind that intel has i5-23xx that are quad core
http://www.cpu-world...623I52310).html
and i5-24xx that are dual core...iirc the ones in coworkers machines, and clearanced laptops at office depot.
that configuration should play at high settings @ 40 fps 1920x1200, but in my case, traffic is turned off and shadows are set to low.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#9

Posted 28 April 2012 - 04:58 PM

So unc13bud, are you saying that what I configured up above is great for GTA 4? If so, great! Now I must choose between the Intel or AMD build. I want to stick with Intel, and it's cheaper. Guys, please help me choose.

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#10

Posted 28 April 2012 - 05:03 PM Edited by PrometheusX, 28 April 2012 - 05:05 PM.

QUOTE (Abadede @ Saturday, Apr 28 2012, 16:58)
So unc13bud, are you saying that what I configured up above is great for GTA 4? If so, great! Now I must choose between the Intel or AMD build. I want to stick with Intel, and it's cheaper. Guys, please help me choose.

Actually the AMD build is much better and cheaper, an equivalent Intel build would cost $100 more, also the AMD CPU can be unlocked to six cores, not to mention that the GPU is almost equivalent to a 570!

unc13bud
  • unc13bud

    Weekend Answerer

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010
  • None

#11

Posted 28 April 2012 - 08:32 PM

QUOTE
I want to stick with Intel, and it's cheaper.


whichever one you chose, the forum will help you with any performance issues. if you want the intel choice, choose intel. i buy whatever's on sale and tweak gta IV to play it. i choose amd for new builds because as the above poster said, its cheaper. however my Llano build (a8-3870k - currently the most playing time) is only being played at 1024x768. for resolutions above that, a quad core cpu (3 ghz or better) is best. i may go into detail later, but i swapped my amd x4 925 (2.8 ghz - 3.22 ghz) with a x4 975 (3.6 ghz) as the board
http://www.biostar.c...on.php?S_ID=344
doesn't support 125w quad cores (125w dual cores work), the machine would only run at 800 mhz. this still ran TBOGT, but with mild frame issues at 1920x1200. after i "updated" the bios, a dialogue on post started popping up "whup, 125w processor is installed! must shut down..." etc.

yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#12

Posted 29 April 2012 - 06:49 AM

QUOTE (unc13bud @ Saturday, Apr 28 2012, 17:09)
original poster, i am sorry. because i don't really buy new ntel processors, i forget which chip is which, so i assumed the chip you linked was dual core. it blows my mind that intel has i5-23xx that are quad core
http://www.cpu-world...623I52310).html
and i5-24xx that are dual core...iirc the ones in coworkers machines, and clearanced laptops at office depot.

Every desktop i5-24XX is a quad core. wink.gif The only desktop Sandy Bridge based i5 that is a dual core is i5-2390T.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#13

Posted 29 April 2012 - 08:07 AM

PrometheusX, the video card you recommended/have is PCI Express 3.0 x16. The motherboard you recommended/have is PCI Express 2.0 x16. SO wouldn't the video card be locked down to PCI Express 2.0 x16 speeds?

Moving on, I want to go with your build recommendations; however, I want to save some money. I want to know if the ZOTAC GeForce GTX 560 (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 would work well? Including shipping cost, the card is $42 cheaper than the one you have/recommend. I'm already over my original undisclosed total budget of $430, I still have to buy GTA IV (~$20), and thermal paste for the CPU (~$10). Supplementing your card for the ZOTAC, getting the rest of your system parts, and getting the game & paste = $483. I like that number! colgate.gif It's doable. cool.gif

I hope you guys can give me the green light (or suggest parts that'll keep me under $483.).

Thanks some more!

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#14

Posted 29 April 2012 - 08:11 AM

QUOTE (Abadede @ Sunday, Apr 29 2012, 08:07)
PrometheusX, the video card you recommended/have is PCI Express 3.0 x16. The motherboard you recommended/have is PCI Express 2.0 x16. SO wouldn't the video card be locked down to PCI Express 2.0 x16 speeds?

Moving on, I want to go with your build recommendations; however, I want to save some money. I want to know if the ZOTAC GeForce GTX 560 (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 would work well? Including shipping cost, the card is $42 cheaper than the one you have/recommend. I'm already over my original undisclosed total budget of $430, I still have to buy GTA IV (~$20), and thermal paste for the CPU (~$10). Supplementing your card for the ZOTAC, getting the rest of your system parts, and getting the game & paste = $483. I like that number! colgate.gif It's doable. cool.gif

I hope you guys can give me the green light (or suggest parts that'll keep me under $483.).

Thanks some more!

That's some decrease in performance, but I'm not sure. The 560 seems the best option in your budget.

Wait for other opinions. smile.gif

yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#15

Posted 29 April 2012 - 09:19 AM

Going from 3.0 16x to 2.0 16x won't change the performance much, if at all. -5% tops.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#16

Posted 29 April 2012 - 05:13 PM

YOU GUYS MAKE ME SICK! devil.gif Okay, ya'll convinced me to get PrometheusX recommendations, but I want to get this card: EVGA GeForce GTX 560 Ti (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16. It costs a bit more, but I get a MIR making the cost cheaper than the other card.

Good idea?

Hey, how's the sound on that motherboard, and would it be better for me to get my originally selected memory?

Oh, will either cards also play GTA 2? biggrin.gif

luceberg
  • luceberg

    Homeboy

  • Members
  • Joined: 27 Dec 2008

#17

Posted 29 April 2012 - 05:45 PM

QUOTE (Abadede @ Sunday, Apr 29 2012, 17:13)
Hey, how's the sound on that motherboard, and would it be better for me to get my originally selected memory?


Generally, the on board motherboard sound is not that good.

A good sound card can be had quite cheap, ie the Asus Zonar dg.

http://www.newegg.co...N82E16829132020


yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#18

Posted 29 April 2012 - 06:56 PM

QUOTE (Abadede @ Sunday, Apr 29 2012, 18:13)
YOU GUYS MAKE ME SICK! devil.gif Okay, ya'll convinced me to get PrometheusX recommendations, but I want to get this card: EVGA GeForce GTX 560 Ti (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16. It costs a bit more, but I get a MIR making the cost cheaper than the other card.

Good idea?

IMHO HD7850 > GTX560Ti.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#19

Posted 30 April 2012 - 01:02 AM

Alright, I'll get what PrometheusX has, but can I switch out his memory with what I had configured: G.SKILL Ripjaws Series 8GB? It has five eggs and over a 1000 reviews.

I will be sticking with my curent sound card - Creative Sound Blaster Audigy2 ZS. That one should work well with GTA 4, right?

unc13bud
  • unc13bud

    Weekend Answerer

  • Members
  • Joined: 05 Dec 2010
  • None

#20

Posted 30 April 2012 - 04:48 AM

vista and 7 were having some kind of controversy as far as recognizing audio cards - i guess its fixed

http://raincomputers.../windows-watch/

mkey82
  • mkey82

    Keep riding hard, son

  • Members
  • Joined: 14 Feb 2008

#21

Posted 30 April 2012 - 05:28 AM

QUOTE (yojo2 @ Sunday, Apr 29 2012, 20:56)
QUOTE (Abadede @ Sunday, Apr 29 2012, 18:13)
YOU GUYS MAKE ME SICK!  devil.gif   Okay, ya'll convinced me to get PrometheusX recommendations, but I want to get this card: EVGA GeForce GTX 560 Ti (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16. It costs a bit more, but I get a MIR making the cost cheaper than the other card.

Good idea?

IMHO HD7850 > GTX560Ti.

http://www.hardwarec...-review-19.html

The 2GB version can be had a bit cheaper too. And if AMD sorts out the drivers (in a future far far away) it may really pick up.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#22

Posted 30 April 2012 - 06:32 AM

Okay, I purchased the components. For $10 more, I got this ram instead: http://www.newegg.co...N82E16820231460 (reg $60 - $10 code = $50.).

When I get everything hooked up, I'll be asking you guys for overclocking and tweaking recommendations.

This is for you guys: icon14.gif

And again, with this new system be able to also play GTA 2, too? tounge2.gif




yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#23

Posted 30 April 2012 - 06:40 AM

Yes it will.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#24

Posted 02 May 2012 - 04:15 PM

Alright, I got the computer setup and running all the new parts. I'm ready for you guys to tell me how to safely overclocking the CPU, video, and whatever (I'm running Windows 7 Ultimate 64-bit, and I'm using the stock cooling.).

My componets:
HIS Radeon HD 7850 2GB 256-bit GDDR5
AMD Phenom II X4 960T Zosma 3.0GHz Socket AM3 95W Quad-Core Desktop Processor
ASRock 970 EXTREME3 AM3+ AMD 970 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX AMD Motherboard
G.SKILL Sniper Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 (PC3 14900) Desktop Memory

Prometheus
  • Prometheus

  • Moderator
  • Joined: 18 Apr 2011
  • None

#25

Posted 04 May 2012 - 08:30 AM

I think it's better for you to ask this in the Tech & PC Chat, you'll receive more help there. As for the GPU, check this:

AMD Radeon HD 7850 Video Card Review | Overclocking

mkey82
  • mkey82

    Keep riding hard, son

  • Members
  • Joined: 14 Feb 2008

#26

Posted 04 May 2012 - 08:46 AM

For overclocking it's much better to ask on dedicated forums, like the one on extreme overclocking. I'll list only a few points for you here

- from my personal experience, CPU overclocks can be rather lucrative for GTAIV. For about 20% higher clock speed I received about 10% (a rough estimate) higher FPS, with notably smoother experience
- GPU overclocks I tried did nothing for me in GTAIV. Noted, 4870 is not the best card for overclocking, especially the one with 512MB of VRAM
- generally, for serious overclocking you'll need to invest in better cooling, this is especially true for AMD processors
- when comparing your results with ones you can find on the web, keep in mind there are many factors that constitute a good overclock; everything counts: PSU, mobo and CPU as well as how well they fit together. Also, never forget that even if you have the same setup as someone else, there's always going to be differences in margins, hence you'll get various results
- your first step is to find your CPU maximum safe temperature and make sure you never go past it
- second step, I recommend you grab your motherboard manual and start reading, figuring out which values you have at your disposal and what do they stand for

Remember that all equipment functions on the principle of white smoke, that is every units functions until the white smoke comes out biggrin.gif

yojo2
  • yojo2

    ~y

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008
  • Poland
  • Most Knowledgeable [Technology] 2013
    Helpfulness Award
    Helpfulness Award [Technology]

#27

Posted 04 May 2012 - 09:53 AM

When I tried OCing, higher clocks on the GPU (GTX470) actually did improve the FPS. Not as much as the CPU, but still.

Abadede
  • Abadede

    Snitch

  • Members
  • Joined: 04 Mar 2003

#28

Posted 04 May 2012 - 07:07 PM

Thanks to good ole PrometheusX, I got the GPU overclocking done. Now I'm off to Tech & PC Chat for the CPU.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users