Quantcast

Jump to content

» «
Photo

GTA EFLC PC Lags like HELL!

82 replies to this topic
f5544
  • f5544

    Vehicle builder

  • Members
  • Joined: 18 Apr 2002
  • None

#31

Posted 22 April 2010 - 09:36 PM

i have a same sort of system and i have about 60 fps and not all on maxed. pff strange.

TTKRickJames
  • TTKRickJames

    (TTK)RickJames

  • Members
  • Joined: 08 May 2008

#32

Posted 22 April 2010 - 11:46 PM

QUOTE (TiRANB @ Apr 22 2010, 07:46)
QUOTE (Vladornot @ Apr 21 2010, 23:36)
anyone having trouble in the water around happiness island? Thats where I lag the most. Especially on the mission "sexy time"

I'm having the same problem too. As far as I know, "majority" or everybody here has the same problem. It's a big disappointment from Rockstar Games again. How come they release the game like that? Do they have testers to test the game? If they have, they should fire them all! icon13.gif

In most cases, game testers are hired by 3rd party game testing firms, I wouldn't be surprised if R* hires them too.

pilot1889
  • pilot1889

    Rat

  • Members
  • Joined: 19 Sep 2005

#33

Posted 23 April 2010 - 07:57 AM

Hello,finnally got hold of eflc,but the game lag a lot cannot even move a car,gta 4 was working fine with high settings.
my spec
Inter® core™2 duo cpu E7300 @ 2.66 GHz
2.00GB RAM
NVIDIA Geforce 9500 GT.
Do i need to upgrade something.

TiRANB
  • TiRANB

    Snitch

  • Members
  • Joined: 08 Nov 2008

#34

Posted 23 April 2010 - 08:43 AM Edited by TiRANB, 23 April 2010 - 08:46 AM.

QUOTE (pilot1889 @ Apr 23 2010, 07:57)
Hello,finnally got hold of eflc,but the game lag a lot cannot even move a car,gta 4 was working fine with high settings.
my spec
Inter® core™2 duo cpu E7300 @ 2.66 GHz
2.00GB RAM
NVIDIA Geforce 9500 GT.
Do i need to upgrade something.

It's your Graphics Card. nVidia Geforce 9500 GT is not enough for the game. Also, Episodes From Liberty City have some lag issues that "majority" of the players here are experiencing. I suggest that you wait for a patch.

pilot1889
  • pilot1889

    Rat

  • Members
  • Joined: 19 Sep 2005

#35

Posted 23 April 2010 - 12:05 PM

Nvidia 9500 GT,is a 1GB card.
are u sure its still not enough for eplc as i had no problem with gta 4.

Vladornot
  • Vladornot

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 18 Apr 2010

#36

Posted 24 April 2010 - 12:31 AM

naw dude its k ur graphics card should handle it, but maybe not on max setting, but EFLC is having issues due to poor optimization, probably because it was tested on NASA hardware. You need a REALLY good card (like the ATI 5990 with 4gb of mem) if that sh*t doesn't cut it, no sh*t will.

TTKRickJames
  • TTKRickJames

    (TTK)RickJames

  • Members
  • Joined: 08 May 2008

#37

Posted 24 April 2010 - 03:49 AM

QUOTE (rinuextreme @ Apr 22 2010, 12:47)
QUOTE (TTKRickJames @ Apr 21 2010, 07:09)
I just built a new system yesterday:

Intel i7 930
6Gb ddr3 12800
Radeon HD 5870
Intel X25 SSD
Asus  P6T

All settings at very high,1920x1080  view distance at 64,  detail at 75 im getting 50-100 FPS

On my last system i was getting 15-30 Fps with most settings in high and the distances at like 20


we'll see what i get in EFLC in about 5 hours when its done downloading...

Would post my benchmark but the game crashes every time i try... Lets hope EFLC's benchmark works for me...

How much have you spent in that new system?

$1632 CAD

TTKRickJames
  • TTKRickJames

    (TTK)RickJames

  • Members
  • Joined: 08 May 2008

#38

Posted 24 April 2010 - 03:51 AM

QUOTE (f5544 @ Apr 22 2010, 16:36)
i have a same sort of system and i have about 60 fps and not all on maxed. pff strange.

Um, close but theres one big difference, you have a 4870, I have a 5870.....

ppehrson
  • ppehrson

    Square Civilian

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008

#39

Posted 27 April 2010 - 12:23 AM

QUOTE (TiRANB @ Apr 23 2010, 08:43)
QUOTE (pilot1889 @ Apr 23 2010, 07:57)
Hello,finnally got hold of eflc,but the game lag a lot cannot even move a car,gta 4 was working fine with high settings.
my spec
Inter® core™2 duo cpu E7300 @ 2.66 GHz
2.00GB RAM
NVIDIA Geforce 9500 GT.
Do i need to upgrade something.

It's your Graphics Card. nVidia Geforce 9500 GT is not enough for the game. Also, Episodes From Liberty City have some lag issues that "majority" of the players here are experiencing. I suggest that you wait for a patch.

Bullcrap. I played it fine on a 8600 GT Silent.

ppehrson
  • ppehrson

    Square Civilian

  • Members
  • Joined: 06 Dec 2008

#40

Posted 27 April 2010 - 12:26 AM

QUOTE (TTKRickJames @ Apr 24 2010, 03:49)
QUOTE (rinuextreme @ Apr 22 2010, 12:47)
QUOTE (TTKRickJames @ Apr 21 2010, 07:09)
I just built a new system yesterday:

Intel i7 930
6Gb ddr3 12800
Radeon HD 5870
Intel X25 SSD
Asus  P6T

All settings at very high,1920x1080  view distance at 64,  detail at 75 im getting 50-100 FPS

On my last system i was getting 15-30 Fps with most settings in high and the distances at like 20


we'll see what i get in EFLC in about 5 hours when its done downloading...

Would post my benchmark but the game crashes every time i try... Lets hope EFLC's benchmark works for me...

How much have you spent in that new system?

$1632 CAD

So, you spent a lot of bucks on a really nice system and then you go and destroy it by installing a card from an inferior developer. (Yes, ATI cards may SEEM faster, in reality they just produce too much heat making your OVERALL system slower due to heat). I would have chosen a high end ASUS nVidia that matches your mainboard. Not many games are optimized for ATI anymore.

f5544
  • f5544

    Vehicle builder

  • Members
  • Joined: 18 Apr 2002
  • None

#41

Posted 28 April 2010 - 11:43 PM

QUOTE (TTKRickJames @ Apr 24 2010, 03:51)
QUOTE (f5544 @ Apr 22 2010, 16:36)
i have a same sort of system and i have about 60 fps and not all on maxed. pff strange.

Um, close but theres one big difference, you have a 4870, I have a 5870.....

yes but i forgot to mention i have the X2 version.

Neaera
  • Neaera

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 16 Dec 2008

#42

Posted 30 April 2010 - 08:53 AM

Hey that trick with turning that clip capture thing on didnt work for me!
still game runs smoothly and after an random amount of minutes games fps start drop as hell!

Help?

rinuextreme
  • rinuextreme

    Commander. Rinuextreme® Productions.

  • Members
  • Joined: 13 Apr 2009

#43

Posted 30 April 2010 - 09:59 PM

QUOTE (Neaera @ Apr 30 2010, 08:53)
Hey that trick with turning that clip capture thing on didnt work for me!
still game runs smoothly and after an random amount of minutes games fps start drop as hell!

Help?

Close any background programs running before starting the game. Example:

- Messenger
- Rockstar Games Social Club
- Any Adobe program that consums a lot of RAM memory
- Firefox/Google Chrome/Internet Explorer or any web browser you have
- And anything you may close like folders and things like that except the Anti-virus


Run the game and in the menu, go to Options and:


- Disable Night Shadows (latest patch only)
- Set Shadows to Low or Medium
- Set Clip Capture to OFF
- Set VSYNC to OFF
- Set Definition to OFF
- Set Reflections and Water Quality to High or less
- Textures to Medium or if your PC is good enough turn it to High
- View Distance to 15 or 30
- Detail Distance at 50 or less
- Vehicle Density to 50 or less



If possible, use a trainer to set the day time to Sunny/Extra Sunny or to Rainy/Drizzle. Afternoon and Night makes the game lag even more.

Neaera
  • Neaera

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 16 Dec 2008

#44

Posted 01 May 2010 - 09:25 AM

Dude, thanks for the help.
But I believe the problem has nothing to do with graphics configurations.
Like i said, game runs smoothly and after 5 mins it becomes laggy. i do not understand it. everything was fine at gta 4.

You see, it doesn't matter if i change something. game still runs like an old lady.

classact68
  • classact68

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 18 Aug 2005

#45

Posted 02 May 2010 - 05:59 AM

Hi. I don't mean to poke fun at anyone. BUT!! I running this game on:

P4 3.0 HT
2 gig ram
nvidia APG 7600GT
Xp sp3

Now i have a duel boot, and the 2nd OS is stripped down. Removed alot of MS crap, no firewall, no anti virus and used msconfig to remove any background running programs i don't need. I think what you having running in the background , has alot to do with it.

Lost and the Damned : ran ok, some lag and frame rate drops and a weird black screen of death, here and there.
Ballad of Gay Tony : runs great, just like GTAIV did.

Settings are low, running at 800x600 60hrtz. all setting to MED, and the rest a 1.

Im not bragging here, i just showing, you can run this game, under the system req. I plan on building a new PC here shortly.

I5, 4 gig ram, nvidia 270. All i can say, if it runs worse on that PC, rockstar is full of crap and cant port a game to save their lives.

Once last rant, what pisses me off the most, Us PC users put them on the map, from GTA to San Andreas, and leave us so far behind on releasing the game, and a very poor job at porting this game. GTAIV ran so bad out of the box.

Classy

Cinnober
  • Cinnober

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 22 Apr 2009

#46

Posted 02 May 2010 - 07:44 PM

Same here... GTA IV just fine about 50 fps....TLAD/TBOTG runs like sh*t on a Intel E8400 with a Geforce 260GTX 896mb and 4GB PC2-6400 ram. sad.gif

rinuextreme
  • rinuextreme

    Commander. Rinuextreme® Productions.

  • Members
  • Joined: 13 Apr 2009

#47

Posted 02 May 2010 - 07:59 PM

QUOTE (Cinnober @ May 2 2010, 19:44)
Same here... GTA IV just fine about 50 fps....TLAD/TBOTG runs like sh*t on a Intel E8400 with a Geforce 260GTX 896mb and 4GB PC2-6400 ram. sad.gif

Well, guys, let's just wait for the 6th patch for EFLC. Period.

Brown Sugar
  • Brown Sugar

    turnt up

  • Members
  • Joined: 08 Jan 2010
  • Ethiopia

#48

Posted 04 May 2010 - 03:55 PM

I just bought eflc but hasn't arrived yet because I bought it on play and after readign this im sure it will lag like hell

can anyone tell me if these specs will be enough to run it without lag (I don't mind having it on low settings.):

AMD Phenom x3 II 710 2.60 ghz
4gb ram
ATI raedon hd 4350

Chrome_Adderz
  • Chrome_Adderz

    Johanna Marston

  • Members
  • Joined: 08 Apr 2009
  • Philippines

#49

Posted 05 May 2010 - 03:30 AM Edited by DODI3OG, 05 May 2010 - 03:33 AM.

QUOTE (rinuextreme @ May 1 2010, 05:59)
QUOTE (Neaera @ Apr 30 2010, 08:53)
Hey that trick with turning that clip capture thing on didnt work for me!
still game runs smoothly and after an random amount of minutes games fps start drop as hell!

Help?

Close any background programs running before starting the game. Example:

- Messenger
- Rockstar Games Social Club
- Any Adobe program that consums a lot of RAM memory
- Firefox/Google Chrome/Internet Explorer or any web browser you have
- And anything you may close like folders and things like that except the Anti-virus


Run the game and in the menu, go to Options and:


- Disable Night Shadows (latest patch only)
- Set Shadows to Low or Medium
- Set Clip Capture to OFF
- Set VSYNC to OFF
- Set Definition to OFF
- Set Reflections and Water Quality to High or less
- Textures to Medium or if your PC is good enough turn it to High
- View Distance to 15 or 30
- Detail Distance at 50 or less
- Vehicle Density to 50 or less



If possible, use a trainer to set the day time to Sunny/Extra Sunny or to Rainy/Drizzle. Afternoon and Night makes the game lag even more.

Are you sure? I don't want to argue, but on my opinion, the foggy and rainy weather makes my game lagg. Turen Clip Capture ON so the game gets rid of the lags.

f5544
  • f5544

    Vehicle builder

  • Members
  • Joined: 18 Apr 2002
  • None

#50

Posted 09 May 2010 - 01:13 AM

the game runs smoother when everything is maxed out for me. strange

reo11
  • reo11

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 11 May 2010

#51

Posted 11 May 2010 - 12:49 PM



Player Hater

Group: Members
Joined: May 11, 2010


Member Log


i played gta4 eflc and i have :
pentium D 2.8 ghr - 3gb ram - nvidia geforce 9500gt 1gb/ddr2 in windows 7
when i start the test performance it give me this result :

Statistiques
Moyenne images/sec. : 16.18
Durée: 32.66 sec
Utilisation processeur : 96%
Utilisation mémoire système : 71%
Utilisation mémoire vidéo : 50%

Paramètres graphiques
Mode d'affichage: 1280 x 1024 (60 Hz)
Qualité textures: Elevé
Qualité ombres: Faible
Résolution réflexions: Elevé
Qualité eau: Faible
Qualité Filtre Textures: Anisotropique x16
Ombres nocturnes: Sans
Profondeur de champ: 13
Distance détails: 11

the strange thing that i see many people they show they test performance and they always have on "mémoire vidéo : 80%-90%" but mee it seems that my gpu is traying to not surpassing the 50% !!!!!!! what can i do to solve this problem ???? please help

Iwillforget
  • Iwillforget

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 23 May 2010

#52

Posted 28 May 2010 - 04:25 PM

I have the same problem. On yesterday I benchmarked it with very low settings and I got ~30 FPS. Today I benchmarked it with high settings and got ~13 FPS and the video was like 1 FPS at some times of the benchmark. (My friend has the same GTS 250 GPU but with 512 MB of memory and I have 1 GB of memory. He got ~21 FPS at medium settings.) After changing settings and benchmarking I started to get 9 FPS then 6 FPS and now it is always 6 FPS.

nnyymm
  • nnyymm

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 24 Jun 2010

#53

Posted 24 June 2010 - 03:18 PM

QUOTE (DODI3OG @ Apr 22 2010, 14:28)
QUOTE (Mr.Anonymous @ Apr 22 2010, 22:18)
QUOTE (Stalkertr @ Apr 22 2010, 14:03)
What's with turnin that on? It fixes what?


QUOTE (Rockstar Toronto @ Apr 21 2010, 15:52)
This Clip Capture thing is only going to help on machines that were seeing slowdowns when near the waters edge. It has nothing to do with optimizations and such it is a bug in the code that only occurs when clip capture is set to OFF.


Source :-

http://www.gtaforums...st&p=1059888228

Thanks, mate.

I'm going to try that later!

I'm lagging too running at

Q9550 @3.63ghz
6GB ram
HD4870X2 2gb
(running at recommended graphic setting pre determined by the game)

I lag alot especially when i am in alderney city area..

Vladornot
  • Vladornot

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 18 Apr 2010

#54

Posted 24 June 2010 - 07:58 PM

ok i got a system that is able to run this game decent, and the new patch fixes the lag at sexytime

intel i7 975 over clocked to 4.1ghz

6gb ddr3 2000mhz

gtx480

x58 ftw3

I get 35 fps in the benchmark with all setting maxed including view distance.

markjaysongalang
  • markjaysongalang

    MarkJ-0699

  • Members
  • Joined: 31 May 2009

#55

Posted 26 June 2010 - 05:21 PM

Just Buy a better PC, XBOX 360 or a PS3 if you want to play the IV series SMOOTHLY at PERFECT FRAME RATE 60 FPS. It's even better on HDMI 1.3 using PS3 or 360.

kuipertje
  • kuipertje

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 04 Nov 2010

#56

Posted 04 November 2010 - 11:42 AM

hello guys

i allso have the lagg problem i just got a new laptop specs : i7 740qm 4gb ram ati radeon hd5730 1 gb .
i got the game right out the game shop happy with it and finnaly got a laptop thats fast enouch .
but when i started to play it first the f+cking problems with the windows live en social club sh+t .
i did set all the settings on hich becouse heey man got a new machine !!

started playing all seems nice en good bust with driving it seems like someone is hitting the brakes every 2 a 3 seconds .
its realy F+cked up thougt i got it all good original game and good laptop but it doesnt run like i want it to
the settings now are all near low or off it runs good but still a bit lagg i hoped the patch worked for me.
but heey the fu+cking game got an error now ( fatal error w10 ) or someting like that .

now in reinstalling it and go and play it on low settings hope that rockstar comes with a good patch .
or maybe you guys know someting i dont smile.gif .
i allso got problems with san andreas hanging and restarting computer ( my old computer )
that was allso a original game and good pc back then .

i have to say that rockstar isnt a good company in my eyes if you look around on the net and see how mutch problems there are with games they released .
again a f+cked game by rockstar waiting to be fixed ...... rampage_ani.gif

a other game i just played maffia 2 runs very well all settings hich colgate.gif no comments on that and a real nice game
hope gta 4 will be just as good in a short time

if you guys have some tips than let me know biggrin.gif

( im dutch so my english writing can be wrong some times sorry for that tounge.gif hahaha )


spaceeinstein
  • spaceeinstein

    巧克力

  • Members
  • Joined: 17 Jul 2003
  • Hong-Kong

#57

Posted 05 November 2010 - 06:01 AM Edited by spaceeinstein, 05 November 2010 - 06:12 AM.

You bought a laptop and expect it to play on high settings, but instead blame R* for not making the game run smoothly on your laptop? That's a very narrow-minded way to think, blaming someone else without putting some blame on yourself. Why do you want to compare the performance on high settings between this game and Mafia II? There's no standard on how high settings is suppose to perform.

Motorizer
  • Motorizer

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 10 Dec 2010

#58

Posted 10 December 2010 - 09:40 PM

You just have to admit, GTA IV and EFLC are just laggy games in themselves, even with top cards and processors. The engine incorporated into GTA IV and EFLC has to load up too many dynamic behaviours, animations, world environments plus textures. Sometimes they run fine, other times they don't.

Jay_Capone
  • Jay_Capone

    Computer Addict

  • Members
  • Joined: 07 Jan 2011

#59

Posted 08 January 2011 - 12:02 AM

could anybody help me out GTA EFLC Runs so slow on my P.C i know a CPU Upgrade wouldnt go a miss but i mean just for now untill i can get one. Any help would be great and apprecieated, Thanks.







All Patched up to patch 2, every Driver Updated to the newest versions.



Statistics
Average FPS: 11.99
Duration: 32.78 sec
CPU Usage: 91%
System memory usage: 84%
Video memory usage: 32%

Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (60 Hz)
Texture Quality: Medium
Shadow Quality: Medium
Reflection Resolution: High
Water Quality: High
Texture Filter Quality: Anisotropic x16
Night Shadows: Off
View Distance: 22
Detail Distance: 11

Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 3
Video Adapter: ATI Radeon HD 5450 1GB DDR3
Video Driver version: 6.14.10.7149
Audio Adapter: Realtek HD Audio output
Intel® Celeron® CPU E1500 @ 2.20GHz

File ID: TBoGT-Benchmark.cli

---------------------------------------------------------------
Statistics
Average FPS: 15.41
Duration: 36.46 sec
CPU Usage: 88%
System memory usage: 69%
Video memory usage: 29%

Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (60 Hz)
Texture Quality: Medium
Shadow Quality: Medium
Reflection Resolution: High
Water Quality: High
Texture Filter Quality: Anisotropic x16
Night Shadows: Off
View Distance: 22
Detail Distance: 11

Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 3
Video Adapter: ATI Radeon HD 5450 1GB DDR3
Video Driver version: 6.14.10.7149
Audio Adapter: Realtek HD Audio output
Intel® Celeron® CPU E1500 @ 2.20GHz

File ID: TLAD-Benchmark.cli

radioman
  • radioman

    Big Homie

  • Members
  • Joined: 19 Apr 2006

#60

Posted 08 January 2011 - 12:25 AM

QUOTE
Intel® Celeron® CPU E1500 @ 2.20GHz


There's your problem-you are lucky the game even runs at all-the game REQUIRES at least a AMD Athlon Dual Core @ 2.4GHZ or higher OR an Intel Core 2 Duo 1.8 GHZ or Higher as per the box the game came in AND the PINNED can I run it.... thread. Long story short, your processor does not meet minimum, as it (Celeron) are Single core processors...




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users