Quantcast

Jump to content

» «
Photo

[TuT] Adding cars to GTA SA

410 replies to this topic
m0n3y
  • m0n3y

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 13 Mar 2009

#31

Posted 14 May 2009 - 07:04 PM

QUOTE (at72 @ May 14 2009, 08:13)
Yes, I have the same probs and could not find out yet why that happens.
It's annoying because sometimes the game freezes and you have to restart the computer.

what about fMaxVelocity, fEngineAcceleration and fBrakeDeceleration? how to convert it so i get the right handling for the car?

i have about 200 working cars now but all with almost the same fmax fengine fbrake, need to know how to convert exactly ^^... and a few cars have a problem with the handling ^^, when i hit a wall the engine goes off and the car doesnt move, i have to enter the car again to drive, false model/handlingflags or something? i hope i have converted all from HEX to DEC ^^

another big question: would it be possible to use the added cars with SA-MP when i open a server? i will have to try it ^^, but i will have to implement the carIDs into a the samp-script... but first i will add 500cars (only the best of the best) and release the "Added-Cars-mod" if i wont be late and some1 else release it, so u dont have to add by ur own ^^, it took already 10hours for 200cars with testing and renaming, and some handlings still have to be rewritten

PS: sorry for my bad english, i am german

at72
  • at72

    Square Civilian

  • Members
  • Joined: 14 Jan 2009

#32

Posted 14 May 2009 - 08:36 PM

Well, you already know how to convert the values - so what else?
You just could try to find out how high you are allowed to set FMaxVelocity
without getting crashes. Or do you maybe have to uncheck USE_MAXSP_LIMIT
in Handling Flags?

Those other probs: Yeah, probably you messed up s/t

& finally concerning your mod: You know that you would need 'a couple of permissions'
then, don't you?! I also guess that GTA Garage & GTA Forums are not too happy with these
kind of mods and won't host them. So you gotta know what to do.

Greets


m0n3y
  • m0n3y

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 13 Mar 2009

#33

Posted 15 May 2009 - 02:29 AM Edited by m0n3y, 15 May 2009 - 03:07 AM.

QUOTE (at72 @ May 14 2009, 20:36)
Well, you already know how to convert the values - so what else?
You just could try to find out how high you are allowed to set FMaxVelocity
without getting crashes. Or do you maybe have to uncheck USE_MAXSP_LIMIT
in Handling Flags?

Those other probs: Yeah, probably you messed up s/t

& finally concerning your mod: You know that you would need 'a couple of permissions'
then, don't you?! I also guess that GTA Garage & GTA Forums are not too happy with these
kind of mods and won't host them. So you gotta know what to do.

Greets

i know i need permissions but i think i cant ask 500 modelers ^^ (not really, many cars are from the same modeler)... also i cant make a creditlist with so many names ^^, many cars i downloaded even havent got a readme with credits not to mention their email address or something to contact them ^^, how to get permission from a nickname without any contactinfo?... and who will need that list? ^^... i think i will give credits "to every gta-community"and thats enough ^^... there are some carpacks out there, how did they do it? did they get permission from every modeler?

i think if its possible to use the added cars in SAMP (still havent tried it yet) and if we manage to avoid crashes we will need a carpack, because every1 need the same cars with same IDs... so if not me then some1 else will release a carpack ^^... and how about releasing it without credits and every1 with his car in the carpack will have to write me an email if he wants his credits there? sorry my first mod i "edit" ^^

draklord22
  • draklord22

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 13 Jun 2009

#34

Posted 18 June 2009 - 04:41 AM

Is it compulsory to do 12 - 19?
I get a client crash whenever I open the game.

dani1341
  • dani1341

    Crackhead

  • Members
  • Joined: 17 Sep 2008

#35

Posted 20 June 2009 - 11:52 AM

It work . But how can i add more then one car ?

Le Parkour
  • Le Parkour

    Invinicible

  • Members
  • Joined: 24 Jul 2009

#36

Posted 25 July 2009 - 02:11 PM

Increase the increments by one again, respectively.

I'm having audio trouble - a jumpy sound for the engine and the bicycle bell for all vehicles? Crazy. Apart from that, this is very good.

You might also like to add that people can add a "IMG MODELS\VEHICLES.IMG" to the top of GTA.DAT and then create the new vehicles.img file in Alci's IMG Editor, and then you can add your DFF & TXD's to the new IMG, so it could (possibly, hopefully, untestedly) work with SA-MP.

Twyke
  • Twyke

    Dope56

  • Members
  • Joined: 06 Jun 2009

#37

Posted 13 August 2009 - 07:07 PM

I do what the tut says and......crash when on the loading screed the game is crashing,please help me

Twyke
  • Twyke

    Dope56

  • Members
  • Joined: 06 Jun 2009

#38

Posted 14 August 2009 - 07:52 AM

Ok i try to do the tutorial again now i have an error look

GTA:SA Crashed, Debug Info Follows:



GTA Info:



Version: US 1.0

Last File Loaded: DATA\CARMODS.DAT

Last Library Loaded:

Error: Unknown



Assembly Info:



Exception At Address: 0x004C4576

Exception Code: 0xc0000005 (EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION)



Registers:

EAX: 0x00000000 EBX: 0x03E3857A

ECX: 0x00000000 EDX: 0x243DD815

ESI: 0x00B7184F EDI: 0x00000000

EBP: 0x03E382A4 ESP: 0x0022FC7C


fastman92
  • fastman92

    фастман92 | ف

  • Members
  • Joined: 28 Jul 2009
  • None

#39

Posted 18 August 2009 - 11:07 AM Edited by fastman92, 18 August 2009 - 11:12 AM.

Turorial is very good, but for these, who understand structure of configuration files.
I add 5 new vehicles.

You can add new motor, bike, helicopter, plane or boat, but you must then edit parameters in HandlingAdder.ini. Please open handling.cfg in SA Handling Editor and rewrite parameters to HandlingAdder.ini. Only motor, bike or cars can reapper in the game. In the case of other vehicles you must can edit MAIN.SCM.

QUOTE
Well i would totally try it but..
can i use the SA Limit Adjuster and ENB and the Nos mod at the same time ?

oh and also, i think someone found out another way to do this

I checked it and SA Limit Adjuster isn`t needed. Already oneself addon More Vehiclesincreaces limit of vehicles to 1000. Wihout SA Limit Adjuster all works OK.
I don`t recomend SA Limit Adjuster, because game often crashes. CLEO Window mod by 2pacproducer - If you are busted by police then game crashes with SALA. CLEO Freefal (animation as GTA IV) crashes game.
If in game 4 stars appears game crashes. 4 stars apears, when you drive to blocked city.

If you want SA Limit Adjuster + ENBSeries:
- Download ASI Loader and copy 2 files to GTA SA directory. If you install CLEO Library - you have already ASI Loader.
- Download ENBSeries and exract to GTA SA Directory.
- Download SA Limit Adjuster. Exract to any directory e.g desktop. Change name of file d3d9.dll to e.g sala.asi The file must have extension.asi
You have SA Limit Adjuster + ENBSeries. You must already only set these 2 addons...

cometsrock
  • cometsrock

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 23 Jul 2009

#40

Posted 24 August 2009 - 12:26 PM Edited by cometsrock, 24 August 2009 - 12:57 PM.

suicidal.gif suicidal.gif suicidal.gif suicidal.gif
It keeps crashing before I can get to the menu! notify.gif
I keep getting limit adjuster errors, the latest:


QUOTE

GTA:SA Crashed, Debug Info Follows:



GTA Info:



Version: US 1.0

Last File Loaded:

Last Library Loaded:

Error: Unknown



Assembly Info:



Exception At Address: 0x008214E4

Exception Code: 0xc0000005 (EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION)



Registers:

EAX: 0x00000000 EBX: 0x00000008

ECX: 0x00000008 EDX: 0x4C415453

ESI: 0x00000000 EDI: 0x00000000

EBP: 0x0022FC64 ESP: 0x0022FC58

before, it had things in the last file/library area confused.gif
and what does it mean by (EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION)? dontgetit.gif

*edit
I tried the tutorial again to see if i did something wrong.
after putting in all the files he said to put in, I got this message
QUOTE
Sorry, but this version of gta_sa.exe is not supported Try to find 1.0us/eu somewhere smile.gif ) . http://Alexander.SannyBuilder.com © Alexander 2007

but i already have version 1 patch, or does it mean I need some other program???

fastman92
  • fastman92

    фастман92 | ف

  • Members
  • Joined: 28 Jul 2009
  • None

#41

Posted 25 August 2009 - 06:43 AM

Skip SA Limit Adjuster, SALA isn`t needed.

If game crashes on menu, I suggest, that problem may result from bad files in \audio directory, they do not match with configuration files in \audio\CONFIG
It's just a suggestion.
I recommend reinstall GTA SA.

Don`t skip the step with Handling Adder.
Example if you add one car:

CODE

[MAIN]
Count=1

Count = 1, because you add one cars. The cars will writen in CARS_IDs section.

CODE
[CAR_IDs]
3143

Here you must write ID of cars, given from vehicles.ide
If you add more cars, IDs must be written line below the line.

CODE

; Add the number of id in [id] format.
[3142]
; Here add the handling for new car.
index=15
fmass=1200
fTurnMass=3000
fDragMult=2
x=0
y=-0,200000002980232
z=-0,200000002980232
nPercentSubmerged=70
fTractionMultiplier=0,800000011920929
fTractionLoss=0,899999976158142
fTractionBias=0,5
nNumberOfGears=5
fMaxVelocity=1,0653350353241
fEngineAcceleration=0,00239999988116324
fEngineInertia=10
nDriveType=R
nEngineType=P
fBrakeDeceleration=0,00443999981507659
fBrakeBias=0,479999989271164
bABS=0
fSteeringLock=35
fSuspensionForceLevel=0,800000011920929
fSuspensionDampingLevel=0,200000002980232
fSuspensionHighSpdComDamp=0
fSuspensionUpperLimit=0,100000001490116
fSuspensionLowerLimit=-0,150000005960464
fSuspensionBiasBetweenFrontAndRear=0,5
fSuspensionAntiDiveMultiplier=0,600000023841858
fSeatOffsetDistance=0,400000005960464
fCollisionDamageMultiplier=0,900000035762787
nMonetaryValue=105000
modelFlags=-1073733628
handlingFlags=2129920
frontLight=0
rearLight=0
animGroup=1

The handling what you must type you will find in DefaultCarHandling.txt
Give handling from car wor which car had to be replaced.

Danmeister
  • Danmeister

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 06 Aug 2009

#42

Posted 01 September 2009 - 02:34 PM

Well, installed a couple, removed them, and now my game is crashing!

stratega
  • stratega

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 29 Sep 2009

#43

Posted 01 October 2009 - 01:37 AM

hey i used your way to add train carriages and it worked fine.... once...

i added 1 car to the train wit id nr 612 and it worked.... when i wanted to add another car on the same way with id number 613 the game crashed as soon as the train spawned.....

why?

i did everything nessecary to add and it only worked out the first time

RazorV2
  • RazorV2

    BLoodz KiLLa

  • Members
  • Joined: 01 Oct 2009

#44

Posted 04 October 2009 - 10:28 AM

how to open the ASI extension FILE how???

Areppon
  • Areppon

    Square Civilian

  • Members
  • Joined: 08 Apr 2007

#45

Posted 10 October 2009 - 09:36 PM Edited by Areppon, 10 October 2009 - 10:17 PM.



edit:
...Um never mind suicidal.gif

Jur1zz
  • Jur1zz

    Playa

  • Members
  • Joined: 16 Jul 2009

#46

Posted 15 October 2009 - 07:15 PM Edited by Jur1zz, 18 October 2009 - 11:28 AM.

I someting found with Free IDs 6526-6862 in vechiles.ide, added cars have sounds without VehicleAudioEditor
My added cars
user posted image

6600-6625;6627;6800;6808;6822-6824 have (weird engine sound, car brake sound, radio) don't have (horn sound)
6535;6545;6626 have (weird engine sound, car brake sound) don't have (horn sound, radio)
6838;6839 have (other weird engine sound, car brake sound, car horn sound) don't have (radio)

6633;6635;6840 bmx sound with bmx horn, car brake sound, have radio
6803;6830 bmx sound with bmx horn, car brake sound, no radio

6825;6526;6575;6590-6599;6628-6632;6639;6640;6699;6700;6701;6801;6802;6804-6807;6809-6821 don't have sound and radio

6628 plane sound

3147;6565;6828-6831;6862 bugget can't drive

others not tested
  • Lennie. likes this

jake-dk
  • jake-dk

    Whaaaat??

  • Members
  • Joined: 16 Jan 2008

#47

Posted 16 November 2009 - 11:06 PM Edited by jake-dk, 17 November 2009 - 09:33 PM.

when i install the tools, all my cars sounds become bmx horn na dthe engine becomes silent, and the doors is the plane sounds.. any body who know how to make it work normaly?

EDIT: fixed it myself smile.gif Thx for the good tut

EDIT EDIT: is it possible to 'add' bikes without crashes?

joelcool51
  • joelcool51

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 04 Nov 2009

#48

Posted 03 December 2009 - 02:51 AM

I Need a tutorial to put new bodykits and spoilers for some new cars added to my game for have more car tuneable with bodykits.

Adler
  • Adler

    Hello, Smith. ( -`)ノ

  • Leone Family Mafia
  • Joined: 25 Jul 2009
  • None

#49

Posted 08 December 2009 - 06:32 AM

Is there a way to add the extra handling in the cfg file for boats, bikes and planes? (The lines that start with % ! $) confused.gif

dani1341
  • dani1341

    Crackhead

  • Members
  • Joined: 17 Sep 2008

#50

Posted 11 December 2009 - 06:47 AM

I can add only one car .I tried every thing game crashes if i add one more car .Please make a video tutorial.It will be much easier for me and more people,if it's possible to add more than one car

MGUNIT
  • MGUNIT

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 28 Oct 2009

#51

Posted 13 December 2009 - 10:17 AM

there has got to be an easier way.

kuldmunn
  • kuldmunn

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 30 Jan 2010

#52

Posted 02 April 2010 - 06:52 PM

Hello. I have a problem with adding cars. I did it step by step,but it gives me an error like this:
GTA:SA Crashed, Debug Info Follows:



GTA Info:



Version: EU 1.0

Last File Loaded: DATA\DEFAULT.IDE

Last Library Loaded: C:\WINDOWS\SYSTEM32\3deep.dll

Error: Unknown



Assembly Info:



Exception At Address: 0x004C672A

Exception Code: 0xc0000005 (EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION)



Registers:

EAX: 0x00000000 EBX: 0x008E2C64

ECX: 0x00B1E15C EDX: 0x00480000

ESI: 0x00B1E15C EDI: 0x00000004

EBP: 0xFFFFFFFF ESP: 0x0022FBE8


How to fix that one?

tinusz4
  • tinusz4

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 03 Apr 2010

#53

Posted 03 April 2010 - 09:49 AM

I love this way of modding, but I have a prob... sad.gif

I added 3 cars (numbers 612, 613 and 614)
worked! biggrin.gif
After this i added 2 more cars on numers 18700 and 18701 but they do not appear in the game.

I put them in the group of funhouse cheat, but (if I typ the cheat) they do not apear in game.
I eddited a cleo carspawner to spawn 18700 and 18701. when I try spawning them they do just not apear.
no errors or anything..

pleas help?

ps sorry for my bad English

tinusz4
  • tinusz4

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 03 Apr 2010

#54

Posted 03 April 2010 - 05:12 PM Edited by tinusz4, 18 April 2010 - 06:45 AM.

I love this way of modding, but I have a prob... sad.gif

I added 3 cars (numbers 612, 613 and 614)
worked! biggrin.gif
After this, i added 2 more cars on numers 18700 and 18701 but they do not appear in the game.

I put them in the group of funhouse cheat, but (if I typ the cheat) they do not apear in game.
I also eddited a cleo carspawner to spawn 18700 and 18701. when I try spawning them they do just not apear.
no errors or anything..

pleas help?

ps sorry for my bad English

thanks for the awnser

gtafan113
  • gtafan113

    Untitled

  • Members
  • Joined: 01 Mar 2009

#55

Posted 03 April 2010 - 06:11 PM

Tinus, I had the same issue. If you are making a PARKED car with CLEO, it won't work. But if you make a one time spawn (load the model and everything) it will appear. Mine also appear on the roads fine.

Also everyone, DON'T USE HANDLING ADDER! You don't have to! Simply add your new handling at the VERY BOTTOM of the handling file! It works perfect for me!

tinusz4
  • tinusz4

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 03 Apr 2010

#56

Posted 18 April 2010 - 06:40 AM

hi I love doing this, even when I do not have all my vehicles replaced.
now I added a truck and a trailer ( http://www.gtagarage...how.php?id=1278 )
but I cant conect them to eachother, any idea why? (or how to solve this)

[sorry for my bad English]

gtafan113
  • gtafan113

    Untitled

  • Members
  • Joined: 01 Mar 2009

#57

Posted 28 April 2010 - 11:46 PM

QUOTE (tinusz4 @ Apr 18 2010, 02:40)
hi I love doing this, even when I do not have all my vehicles replaced.
now I added a truck and a trailer ( http://www.gtagarage...how.php?id=1278 )
but I cant conect them to eachother, any idea why? (or how to solve this)

[sorry for my bad English]

You have to use something that will allow you to add those abilities to the vehicles. Use this. The instructions in the read-me should guide you from there. smile.gif

gtafan113
  • gtafan113

    Untitled

  • Members
  • Joined: 01 Mar 2009

#58

Posted 17 May 2010 - 03:24 AM

Sorry for bump/double post but...

I have been adding cars to my GTA: San Andreas.

Once I hit about 10 cars, spheres and map icons made with CLEO are starting to disappear. I haven't noticed any non-CLEO stuff disappear yet.

Does anyone know how to fix/avoid this?

Bondergomme
  • Bondergomme

    Punk-ass Bitch

  • Members
  • Joined: 10 Nov 2009
  • Canada

#59

Posted 16 June 2010 - 09:00 PM

GTA:SA Crashed, Debug Info Follows:



GTA Info:



Version: US 1.0

Last File Loaded: DATA\VEHICLES.IDE

Last Library Loaded:

Error: Unknown



Assembly Info:



Exception At Address: 0x004C678E

Exception Code: 0xc0000005 (EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION)



Registers:

EAX: 0x00000000 EBX: 0x008E2C64

ECX: 0x00B478F4 EDX: 0x0022FB24

ESI: 0x00B478F4 EDI: 0xFFFFFFFF

EBP: 0xFFFFFFFF ESP: 0x0022FB40

marmar6
  • marmar6

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 26 May 2010

#60

Posted 22 August 2010 - 06:13 PM

hey guys this tool is very helpfull to convert handling cfg into handling adder format, this tutorial help me a lot!,
remember only cars, and in the handling adder maybe should decrease fEngineAcceleration /2 for a very similar handling

http://www.gtainside...=25690&orderBy=

i've also added 120+ cars
handling adder works fine and VehicleAudioLoader too blush.gif

saludos




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users