Quantcast

Jump to content

» «
Photo

VC:MP Help and Questions topic

263 replies to this topic
Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#1

Posted 08 January 2007 - 03:58 PM

user posted image
Welcome to the VC-MP Help and Questions topic. Ask your questions here!
About:
Do you have some questions, that you'd like to get an answer to? If so, please ask us here!
Do not create new topics, just to ask a question. Do it here, and you'll get an answer.

Before posting:
However, before you get to ask a question, please visit the documentation topic:
http://www.gtaforums...pic=258801&st=0

It contains everything from setting up your own server, to the Frequently Asked Questions.
I'd highly advise you to read the F.A.Q as it should contain the most necessary information needed!

Also, you might want to see the VC-MP directory.

What you should refrain to post about:
  • The release date for 0.4. (It's unknown.)
  • Asking about warez related things. (Against the forum rules. Click me.)
  • Suggestions to the next release. (Can be found here.)
  • Things that are answered in the documentation or directory. (If so, your question will be ignored.)
  • Asking how to get into the beta testing team.
  • Asking for trainers/modifications that give unfair advantages.
Alternatively:
Go to our IRC channel at irc.gtanet.com (#vc-mp) and ask your question(s) there..

Once you've posted, expect an answer within 2-3 days or less!

Vered
  • Vered

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 21 Jan 2007

#2

Posted 21 January 2007 - 01:40 PM

Hello,

First question:
I got a problem making a deathmatch server. I have teams at -1, as it says it should be -1 for deathmatch, but it's still team deathmatch.

Second question:
Why does the teams change now and then just randomly? Is there a way to change teams yourself and stop the server from changing the teams for you in the middle of the game?

Thanks in advance. smile.gif

Th3N00B
  • Th3N00B

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 21 Jan 2007

#3

Posted 21 January 2007 - 01:55 PM

Hi

I'm new biggrin.gif in here and I'd liked to play GTA Vice City in mutilplayer, so i downloaded VC-MP 0.3 fixed edition and tryed to connect whit some servers but after i clicked the "connect" button the game started normaly.... Nothing changed confused.gif .

Can someone pls make like tutorial how to get it work and play in multiplayer? smile.gif
Pls help, Thx.

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#4

Posted 21 January 2007 - 07:02 PM Edited by Vercetti Gangsta, 21 January 2007 - 07:06 PM.

QUOTE (Vered @ Jan 21 2007, 14:40)
First question:
I got a problem making a deathmatch server.  I have teams at -1, as it says it should be -1 for deathmatch, but  it's still team deathmatch.

Second question:
Why does the teams change now and then just randomly? Is there a way to change teams yourself and stop the server from changing the teams for you in the middle of the game?

Dear Vered
First of all, welcome to the community! Hope you'll stay with us! wink.gif

For your first question:
I'm not fully sure how the config file configures deathmatch. However, this may be a bug in the software which we'll take a deeper look into.
However, please post your config file here, by using the code syntax.

CODE
Insert your config file contents here!


For your second question:
I'm not fully sure what you mean? Could you please explain that a bit more detailed? smile.gif

QUOTE
I'm new biggrin.gif in here and I'd liked to play GTA Vice City in mutilplayer, so i downloaded VC-MP 0.3 fixed edition and tryed to connect whit some servers but after i clicked the "connect" button the game started normaly.... Nothing changed confused.gif .

Can someone pls make like tutorial how to get it work and play in multiplayer? smile.gif
Pls help, Thx.

Hello "Th3N00B"
A warm welcome to you too wink.gif

Anyway, if your game starts in single play, please be sure that you've installed VCMP at the correct place! It needs to be installed on your GTA Vice City directory (and preferably on an installation without any other modifications!)

You may be running another version of Vice City too. Be sure that you're running version 1.0!

You can find a video guide here, on how to install VC-MP:
http://vrocker.co.uk/VC-MP/client.rar

Good luck and have fun!

Vered
  • Vered

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 21 Jan 2007

#5

Posted 21 January 2007 - 08:03 PM Edited by Vered, 21 January 2007 - 08:44 PM.

Thanks for the welcome,

Ok, my config file looks like this:

CODE
; ------------------------------------------------------
;  VC:MP Server Configuration File. (0.3 chocolate v2)
;  
; ------------------------------------------------------

[GENERAL]
; -- Set ListenPort to the port this server will listen on.
; -- Set MaxPlayers to the maximum number of players allowed
; to connect to this server.

MaxPlayers = 4
ListenPort = 5192
ServerName = "BeKKa"
MapName = "Vice City"
IplName = "none"

; -- General password configuration. Set NeedPassword to True
; if the server requires a password to connect.

NeedPassword = True
Password = "bella"

; -- IT'S MANDATORY THAT YOU SET THE ADMIN PASSWORD!
; THE SERVER WILL NOT START WITHOUT A VALID PASSWORD.

AdminPassword = "123321"

; -- Port that the remote console server listens on.

RconPort = 5315

; -- Maximum number of users that can connect to the remote console
; at the same time.

RconMaxUsers = 5

; Kick Message
KickMessage = "You Have Been Kicked from the Server..."

; Ban Message
BanMessage = "You Have Been Banned from the Server... DO NOT COME BACK!"

;Log Text To Server
LogServer = true

; Set Ping level for server

Ping = 1000

; ---weather settings---
; 0 = mostly clear skies
; 1 = overcast
; 2 = rainy-lightning
; 3 = foggy
; 4 = clear skies
; 5 = rainy
; 6 = dark sky partly cloudy
; 7 = light sky partly cloudy
; 8 = overcast partly cloudy
; 9 = grey sky black clouds
; --Set default weather
;WeatherDefault = 1; 0-9 reccomended

; --Allow Weather to be randomly change
;WeatherRandomiser = true

; -----------------------------------------------
; BELOW IS GAMEMODE SPECIFIC CONFIGURATION.
; ONLY CHANGE IF YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING!!!
; -----------------------------------------------

[GAME]

;------------------------------------------------
; Authored by jax of the SA:MP team.
;------------------------------------------------

GameMode = "generic"; reserved for future use.
GameModeVersion = 0.2; reserved for future use.

; If true, players on the same team will not be able to damage eachother with onfoot weapons.
FriendlyFire = false

; If true, players will be shown on the radar.
ShowOnRadar = true

PlayerPos = -489.6113 818.2624 97.5104; Where the local player model is initially placed
CamPos = -491.4260 821.2193 97.3004; Where the camera is situated for class selection
CamLook = -487.6113 816.2624 97.8104; Where the camera is looking for class selection

WorldBounds = 5000.0 -5000.0 5000.0 -5000.0; Confine the world to these boundries

Teams = -1; Number of teams (use -1 for deathmatch)

; THE END

Without the locations of Skins, Weapons and Vehicles.
Hopefully a better explanation to the second question:

Let's say I'm in a game playing with two other people and we all start on different teams (eg. Person A is on team Red, Person B is Yellow and I'm Blue). Then suddenly Person A is on Blue team, which means that I'm on his team and if I kill him I get -1 point instead of 1 and the stats mess up and we can't have a Deathmatch anymore.

So I wonder if there's a way to manually change teams, eg. a "/team <Color here>" command? I didn't find it on the "Ingame commands" tutorial.

Hope I made myself clearer. wink.gif

AdTec_224
  • AdTec_224

    Peon

  • Members
  • Joined: 22 Sep 2004
  • None

#6

Posted 22 January 2007 - 12:44 AM Edited by AdTec_224, 22 January 2007 - 12:53 AM.

I belive (if you haven't already done so) you need skins to be setup like this:

QUOTE
;
; Info: -1 = Team (Should be set to -1 for deathmatch), 61 = Skin ID, 0.0 = PosX, 1.0 = PosY, 2.0 = PosZ, 90.0 = Angle,
; 1 = Weapon1 Number, 2 = Weapon1 Ammo, 3 = Weapon2 Number, 4 = Weapon2 Ammo, 5 = Weapon3 Number, 6 = Weapon3 Ammo
;
Class = -1 61 0.0 1.0 2.0 90.0 1 2 3 4 5 6


Notice (in red) the team setup.

Config.ini:

CODE
; ------------------------------------------------------
;  VC:MP Server Configuration File. (0.3 chocolate v2)
;  
; ------------------------------------------------------

[GENERAL]
; -- Set ListenPort to the port this server will listen on.
; -- Set MaxPlayers to the maximum number of players allowed
; to connect to this server.

MaxPlayers = 4
ListenPort = 5192
ServerName = "BeKKa"
MapName = "Vice City"
IplName = "none"

; -- General password configuration. Set NeedPassword to True
; if the server requires a password to connect.

NeedPassword = True
Password = "bella"

; -- IT'S MANDATORY THAT YOU SET THE ADMIN PASSWORD!
; THE SERVER WILL NOT START WITHOUT A VALID PASSWORD.

AdminPassword = "123321"

; -- Port that the remote console server listens on.

RconPort = 5315

; -- Maximum number of users that can connect to the remote console
; at the same time.

RconMaxUsers = 5

; Kick Message
KickMessage = "You Have Been Kicked from the Server..."

; Ban Message
BanMessage = "You Have Been Banned from the Server... DO NOT COME BACK!"

;Log Text To Server
LogServer = true

; Set Ping level for server

Ping = 1000

; ---weather settings---
; 0 = mostly clear skies
; 1 = overcast
; 2 = rainy-lightning
; 3 = foggy
; 4 = clear skies
; 5 = rainy
; 6 = dark sky partly cloudy
; 7 = light sky partly cloudy
; 8 = overcast partly cloudy
; 9 = grey sky black clouds
; --Set default weather
;WeatherDefault = 1; 0-9 reccomended

; --Allow Weather to be randomly change
;WeatherRandomiser = true

; -----------------------------------------------
; BELOW IS GAMEMODE SPECIFIC CONFIGURATION.
; ONLY CHANGE IF YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING!!!
; -----------------------------------------------

[GAME]

;------------------------------------------------
; Authored by jax of the SA:MP team.
;------------------------------------------------

GameMode = "generic"; reserved for future use.
GameModeVersion = 0.2; reserved for future use.

; If true, players on the same team will not be able to damage eachother with onfoot weapons.
FriendlyFire = false

; If true, players will be shown on the radar.
ShowOnRadar = true

PlayerPos = -489.6113 818.2624 97.5104; Where the local player model is initially placed
CamPos = -491.4260 821.2193 97.3004; Where the camera is situated for class selection
CamLook = -487.6113 816.2624 97.8104; Where the camera is looking for class selection

WorldBounds = 5000.0 -5000.0 5000.0 -5000.0; Confine the world to these boundries

Teams = -1; Number of teams (use -1 for deathmatch)

Class = -1 61 335.5701 -233.9047 29.6466 164.1848 1 1 17 250 21 100

; THE END


Hope that helps.

-AdTec_224

Vered
  • Vered

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 21 Jan 2007

#7

Posted 22 January 2007 - 08:32 PM Edited by Vered, 22 January 2007 - 09:33 PM.

Hmm, it didn't work, it's still Team Deathmatch. Thanks for you time tho, AdTec. smile.gif Appreciated.

I got a new question:

Ok, so I tried to put new vehicles on different locations, so I did as it says on the "Frequently asked questions" thing. I spawn vehicles, drive them to the locations I want them to be on and type in "/save". But in the "savedpositions" file I can only find
"Class = 0 0 -679.1250 756.1250 11.0848 278.5326 0 0 0 0 0 0".
It doesn't save the vehicle locations, only Tommy's location where he is when I save. Is there something I'm doing wrong?

and how do you place weapons on different locations aswell? I got the weapon ID's but I don't know the command, if it's even possible to place weapons where you want.

- Vered aka. Piiis (lol?) smile.gif

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#8

Posted 23 January 2007 - 07:46 AM Edited by Vercetti Gangsta, 23 January 2007 - 07:55 AM.

Dear Vered

Please try to sit inside the vehicle when doing /save.
When you get the coords, you'll need to enter the coords into the right syntax.

I think I'll do a little quick guide here for everyone on how to set a skin and vehicle ingame:
How to change/add skins/vehicles into the configuration file.


Hence I'm speaking about the original "config" file, which you can get at:
http://www.vicecitym...3_winserver.zip
If you're running Linux and not Windows:
http://www.vicecitym...linuxserver.zip

Skin setup:
Try to open the "config" file in notepad, and go down to the place saying:

CODE
<<<<< START OF CLASSES >>>>>

This is where player skins are identified and set.

If you go down a bit, you'll see a text saying:

CODE
ClassDescription = Working_Class
Class = -1 61 335.5701 -233.9047 29.6466 164.1848 1 1 17 250 21 100; constructionworker1


This is the first skin of the server. It defines where the player is located when spawning, it defines the players weapons, and it defines the skin of the player.

This is how the syntax works:

CODE
Class = (0 = team / -1 = independant) (skin id) (x spawn) (y spawn) (z spawn) (z angle) (weapon 1 ID) (weapon 1 ammo)  (weapon 2 ID) (weapon 2 ammo) (weapon 3 ID) (weapon 3 ammo)


How do I insert a vehicle on my server?
It's approximately the same thing for vehicles. You just don't need the weapon syntax!

How do I get coordinates?
You can get coordinates in VC-MP build mode by editing your "gtavc" executable, into "gtavc -d". Just double click it and when you're in, type /build. Once you've done that, use /vehicle id. That'll spawn a vehicle near you. If you go into the vehicle, and place it where you'd like it, just do /save and you'll find the coords into a newly created file placed at your VC directory. It should go by the name: "savedpositions"

Where do I get the skin IDs and vehicle IDs?
You can get the full Skin, Vehicle and Weapons ID list at:
http://www.vrocker.c...-id-listing.pdf
For your question regarding weapon locations,
I'm not fully sure, so I'll investigate this later today! I hope I'll get to reply very soon!

If you have any further questions, then please ask me! I'll be more than happy to answer them! wink.gif

Good luck!

Vered
  • Vered

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 21 Jan 2007

#9

Posted 23 January 2007 - 12:03 PM Edited by Vered, 23 January 2007 - 12:06 PM.

Yea, thanks Vercetti Gangsta.

Last night when I was trying to sleep I was thinking about what I might be doing wrong and figured out that maybe you should sit in the car while doing "/save". I realised that when you're not in a vehicle it only saves the "Characters" location, hehe. Well of course I couldn't be 100% sure about it, but now I got it confirmed wink.gif.

and I know where to enter the coords aswell wink.gif.

- Vered, aka. Piiis

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#10

Posted 23 January 2007 - 10:25 PM

umm i have a question is this mod free? and is it safe too use does it have any virues and stuff?

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#11

Posted 24 January 2007 - 06:54 AM

The mod is completely free and it's virus free too. wink.gif

Nothing to be affraid off. smile.gif

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#12

Posted 24 January 2007 - 07:40 AM

alien.gif ok cool ive always wanted to play it against others. dpo you know how yo set it up im not so good with al that thing what do i do just download it put in my vice city directory create a server then what? i dunno. please help

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#13

Posted 24 January 2007 - 07:56 AM

  1. You download the VC-MP client:
  2. Install it at your GTA Vice City directory (Preferably without any other modifications installed!).
  3. You open up the file called "vc-mp" and look near the bottom left corner of it. You press the "Internet" tab.
  4. Once you've done that, just wait and it'll list all available servers. You double click one of them, and you're ingame. (Littlewhitey's server is the most active one. wink.gif

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#14

Posted 24 January 2007 - 08:50 AM

cool downloading from your link now. although i thought you had to downlaod from the vc mp main site?

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#15

Posted 24 January 2007 - 08:58 AM Edited by demonking, 24 January 2007 - 09:23 AM.

i downloaded it but it said there where no files in it? whats that about? sad.gif

it said that the file is corrupt or invalid i downloaded from your link.

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#16

Posted 24 January 2007 - 09:14 AM

Could you please rephrase that and be a slightly bit more specific? It's hard to figure out what we're speaking about from your reply. :x

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#17

Posted 24 January 2007 - 09:50 AM

it said that the file is corrupt or invalid i downloaded from your link.

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#18

Posted 24 January 2007 - 10:27 AM

If that link didn't work properly, then try one of our other downloads:
http://www.gtaforums...pic=262910&st=0

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#19

Posted 25 January 2007 - 03:28 AM Edited by demonking, 25 January 2007 - 03:34 AM.

ok i got it all loaded up but it just gives me balck screen when i go into littlewhiteys server can you help sorry i cant be more specific.

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#20

Posted 25 January 2007 - 07:42 AM

i have a question can we use custom skins for this?

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#21

Posted 25 January 2007 - 07:52 AM

I've seen that you've fixed your issue. Could you tell me how? smile.gif

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#22

Posted 25 January 2007 - 09:49 PM

well i just started it up again and it worked. but i do find that it crashes quite a bit with a message saying "unhandled exception" and gets really annoying after a while. and when some1 else drives for you the car goes really jumpy. same when you see somkeone lese you wanna kill driving the car goes all over the place. other people said it happens to them too im not too sure how you could fix that though. but apart from those few issues its heaps of fun.

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#23

Posted 26 January 2007 - 07:05 AM

ok now its annoying every time i enter a game it gives me an unhandled exception error message.

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#24

Posted 26 January 2007 - 09:51 AM

If it crashes at a specific server then it's the server's fault. It may contain too many vehicles or some other incorrect submissions to the server ini.

elvy
  • elvy

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 26 Jan 2007

#25

Posted 26 January 2007 - 05:02 PM

I have looked at the Bug list and I tried deleting the set file and then reinstalling. But it still didnt work. My cd rom just runs like its about to start and then it just stops and the game never opens. I can play vice city with the 1.11 patch but I cant use the 1.11 patch with the vice city multiplayer client program. It needs 1.0 version. Is there a fix to 1.0 or a patch? Or maybe my .exe is messed up, if so can someone send me a link to a working 1.0 .exe?

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#26

Posted 26 January 2007 - 08:18 PM

If you reinstall your Vice City, it should be running 1.0. Don't install the patch and VC-MP should work perfectly well.
The patch is pretty useless anyway.

Also, be sure that you are downloading VC-MP by using the Fixed edition! Which can be found here:
http://www.gtaforums...howtopic=262910

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#27

Posted 26 January 2007 - 10:10 PM

ok thanks vercetti g big help. biggrin.gif ok i was wondering is there way to make your own custome games like place spawn points were you want and wat weapons you want diffrent classes to have etc. its propaply sometyhing to do with the server but im not really tech savvy enough to know. also we dont have unlimited internet here so do you know how much usage it takes up playing vc-mp for about an hour.

DemonKing
  • DemonKing

    There's no love in your violence.

  • Members
  • Joined: 21 Oct 2006

#28

Posted 27 January 2007 - 05:38 AM

hey do know how i can gnage my ping coz some guy called p4t keeps saying if i dont i have to leave.

Neo_b
  • Neo_b

    Player Hater

  • Members
  • Joined: 22 Jan 2007

#29

Posted 29 January 2007 - 12:01 PM

Hello. I wanted to use scripting for VCMP. I have installed mIRC, modified vcmp.ini, put files into mIRC directory and loaded the script. It is supposed to connect at start, isn't it? It doesn't. It just shows name of the script... What should I do to make it working?

Vercetti Gangsta
  • Vercetti Gangsta

    Li'l G Loc

  • Members
  • Joined: 12 Jan 2004

#30

Posted 30 January 2007 - 07:54 AM

QUOTE (demonking @ Jan 27 2007, 06:38)
hey do know how i can gnage my ping coz some guy called p4t keeps saying if i dont i have to leave.

Pings cannot be changed unless you close other applications running in the background which might be using your Internet speed.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users